Jodium is een spoorelement in onze voeding. Het komt van nature voor in vis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Verder wordt jodium toegevoegd aan gejodeerd keukenzout en bakkerszout. Brood is hierdoor de belangrijkste bron van jodium. Maar let op, jodium zit niet in alle soorten brood!
Waarom is jodium belangrijk?
We hebben jodium nodig voor de productie van schildklierhormonen. Schildklierhormonen zijn van belang voor de groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Als je te weinig jodium binnenkrijgt, dan kan je schildklier trager gaan werken en kan je last krijgen van gewichtstoename, verstopping, vermoeidheid en het koud hebben. Bij kinderen kan het leiden tot een groeiachterstand. De meeste mensen krijgen voldoende jodium binnen en een eventueel tekort merk je pas na jaren. Maar mensen die geen brood eten, of brood zonder jodium hebben na een tijd wel risico op een tekort. Biologisch brood, glutenvrij brood en zelfgebakken brood bevatten bijvoorbeeld niet altijd jodium.
Advies
Als je zelf brood bakt, zorg er dan voor dat je altijd bakkerszout gebruikt. Als je biologisch of glutenvrij brood eet is het verstandig om te kijken (op het etiket) of vraag aan de bakker of het brood met bakkerszout is gemaakt.
Eet je geen of weinig brood of wil je toch graag brood eten zonder gejodeerd zout, zorg dan wel voor andere bronnen van jodium. Denk hierbij aan vis, zuivel en eieren. Als je een multivitaminen wilt gebruiken, overleg dit dan eerst met je diëtist en kies voor een supplement met maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium. Neem geen zeewiertabletten (ofwel kelp), omdat het jodiumgehalte hierin erg kan verschillen, waardoor je teveel of te weinig jodium kan binnenkrijgen.
Wil je deskundig advies? Wij berekenen je voeding, inclusief je inname van jodium en geven een passend advies.