Vandaag vertellen we meer over drinkvoeding. Wat is het? Wanneer is het handig? Waarom kun je het beste via de diëtist drinkvoeding aanvragen? Al deze vragen komen aan bod in deze blog.
Wat is drinkvoeding en voor wie is het bedoeld?
Drinkvoeding is eigenlijk heel simpel gezegd medische voeding in vloeibare vorm. Drinkvoeding zit in een flesje van 125 of 200 ml, het bevat een deel van de benodigde voedingsstoffen en is verkrijgbaar in verschillende smaken op melk-, yoghurt- en sapbasis. Het is een handig hulpmiddel voor volwassenen en kinderen wanneer het voldoende binnen krijgen van gewone voeding niet goed lukt. Het streven is namelijk altijd om de reguliere voeding eerst te optimaliseren. Lukt dit niet? Dan kan drinkvoeding geprobeerd worden ter aanvulling.
In de praktijk kan drinkvoeding onder andere ingezet worden bij:
- Ondergewicht
- Ondervoeding
- Onbedoeld gewichtsverlies, waarbij aankomen niet mogelijk is met de reguliere voeding
- Ondergewicht en ondervoeding bij ziekte met een hoger energieverbruik (COPD, de ziekte van Parkinson, MS, de ziekte van Huntington, COVID-19, etc.)
- Nazorg bij COVID-19
- Kauw- en gebitsproblematiek
- Maag- en darmproblematiek (bijvoorbeeld verminderde eetlust, inflammatie)
Waarom via de diëtist?
Voorheen werden machtigingen voor drinkvoeding aangevraagd via de huisarts. Echter, het is verstandig om dit door de diëtist te laten doen. Dit wordt nu ook vereist vanuit de zorgverzekeraar om het gebruik van drinkvoeding te vergoeden. De diëtist heeft kennis van voeding en kan jouw huidige voedingspatroon analyseren en berekenen. Op basis daarvan zal geadviseerd worden welke drinkvoeding voor jou geschikt is en de juiste hoeveelheid. Er zijn namelijk diverse soorten die speciaal zijn ontwikkeld voor diverse ziektebeelden en hulpvragen. Daarnaast kan de diëtist je tips en adviezen even over het gebruik en de voortgang monitoren en waar nodig bijsturen.
Het is niet verstandig om op eigen initiatief te starten met het gebruik van drinkvoeding. Bij sommige bloedverdunners kan drinkvoeding namelijk invloed hebben op de stollingswaarde van het bloed. De diëtist kan jou in dat geval informeren wat je het beste kunt doen.
Heb jij of je naaste drinkvoeding nodig? Neem gerust contact op voor een afspraak. Een verwijsbrief is in veel gevallen niet nodig. Wij helpen je graag!
Naast drinkvoeding is er ook nog sondevoeding. Lees hier de blog voor meer informatie.