Darmklachten en voeding

 

Darmklachten komen helaas ontzettend vaak voor. Neem bijvoorbeeld PDS, het prikkelbare darm syndroom. Zeker 1 op de 10 mensen heeft hier last van. Daarnaast zijn er nog andere darmaandoeningen zoals ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en Coeliakie.

 

Vooral PDS komt dus heel veel voor. Dit is een verzamelnaam voor allerlei darmklachten die niet gerelateerd zijn aan een andere aandoening. Het zijn dus klachten die dus niet aanwijsbaar zijn (dit wordt ook wel functionele buikklachten genoemd). Klachten die je kunt ervaren zijn buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel een wisselende of afwijkende stoelgang, denk aan diarree of juist obstipatie, maar ook gasvorming en winderigheid. Deze klachten kunnen variëren in ernst en frequentie.

 

Voor je darmen zijn de volgende adviezen belangrijk:

  • Eet rustig en kauw goed. Vergelijk maar eens met je tafelgenoten, hoe vaak kauw jij op 1 hap?
  • Eet met aandacht. Probeer als je eet ook echt alleen met je eten bezig te zijn. Eet aan tafel en leg je tablet of telefoon weg. Probeer ook niet teveel te praten tijdens het eten.
  • Voldoende drinkvocht en voedingsvezels. Vezels stimuleren de darmwerking en zorgen voor een vol gevoel. Groenten, fruit en volkoren producten bevatten bijvoorbeeld veel vezels. Daarnaast (en zeker bij gebruik van extra vezels) is echt heel belangrijk om goed te drinken. Drink minimaal 2 liter op een dag (hieronder vallen alle vloeistoffen, maar kies wel voor gezonde dranken). Als je sport heb je extra drinkvocht nodig.
  • Zorg ervoor dat je regelmatig en gevarieerd eet.
  • Zorg voor voldoende beweging. Dit is ook echt belangrijk voor je darmen!
  • Eet voldoende gezonde vetten.
  • Eet puur en onbewerkt.
  • Eet minder dierlijk en meer plantaardig.
  • Vermijd geraffineerde koolhydraten.
  • Daarnaast zijn er nog specifieke voedingsmiddelen die klachten geven. Om dit te onderzoeken gebruiken we een dieet (het FODMaP-beperkte dieet) waarbij we een aantal voedingsmiddelen tijdelijk niet gebruiken en vervolgens weer te testen. We hebben ondertussen honderden mensen begeleid met dit dieet. Uit de cijfers blijkt dat 70-75% van de mensen baat heeft bij dit dieet.

 

Verder is het nog mogelijk om probiotica in te zetten. Dit zijn capsules met gezonde bacteriën die van nature al in je darmen voorkomen. Hierdoor verbetert je darmflora en kunnen je darmklachten verminderen. Het is wel belangrijk om een goed product te kiezen.

Bij andere problemen of ziektes van de darm kunnen weer andere adviezen belangrijk zijn. Denk aan glutenvrije voeding bij coeliakie en specifieke adviezen bij ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa.

Het maakt niet uit welke klachten jij hebt, neem gerust contact op want we helpen je graag.

 

 

diëtiste