Wist je dat?

Wist je dat groentes en fruit uit de diepvries gezonder zijn dan diezelfde producten van de ‘vers’afdeling? Ja écht…!

Voordat verse groentes en fruit in het schap komen te liggen zijn er al een hoop processen aan vooraf gegaan. Denk aan oogsten, verpakken, vervoeren… Voordat het dan bij jou op je bord ligt heeft het eerst nog een paar dagen in de supermarkt gelegen en vervolgens waarschijnlijk ook wel even in de koelkast. In de tussentijd zijn er al veel vitamines en mineralen uit het product verloren gegaan. Zonde!

Het beste zou zijn als je groentes en fruit dus direct na de oogst zou opeten. Dan zijn de meeste vitamines behouden en is het product niet bewerkt om het houdbaar te maken. De bevroren producten komen hier simpelweg het meest bij in de buurt. Die worden in een hele korte tijd na de oogst al ingevroren. Op deze manier blijven veel vitamines en mineralen een stuk beter behouden.

Mooi bijkomend voordeel is dat je groentes en fruit nooit meer bedorven hoeft weg te gooien. Uit de diepvries zijn ze veel langer houdbaar. Zo kun je dus makkelijk het hele jaar genieten van het lekkere zomerfruit.

Er is een belangrijke aantekening als het gaat om bewerkte groentes of vruchten. Groentes uit de diepvries zijn niet gezonder als er saus of andere smaakmakers zijn toegevoegd in het product.

 

6 tips:

 

  1. Je kunt bevroren groentes prima gebruiken door een soep, even meekoken en eventueel pureren. Denk aan broccoli-, erwten- of, uiteraard, een groentesoep. Heerlijk warm op deze koude winterdagen. Wellicht leuk dit recept eens te proberen? https://voedietist.nl/stevige-winterse-soep/
  2. Bevroren vruchten, maar ook zéker groentes, zijn een hele goede aanvulling door een smoothie. Dit maakt het voor in de zomer een lekker gezond, vullend en verfrissend drankje.
  3. Vul bevroren vruchten aan bij je ontbijt. Leg een schaaltje diepvriesfruit een avond van te voren alvast in de koelkast klaar. Als het de volgende dag is ontdooit kun je het prima gebruiken door een schaaltje yoghurt of havermoutpap.
  4. Denk eens aan bevroren spinazie (eventueel à la crème) als basis in een pastasaus.
  5. Bevries fruit in de vorm van ijsblokjes. Ziet er heel gezellig uit in de zomer op de tuintafel!
  6. Bevroren groentes zijn al schoongemaakt en hoeven in feite alleen maar opgewarmd te worden. Prima dus bij je gekookte aardappelen en het stukje vlees(-vervanger), aangevuld in een pastasaus of als aanvulling op de roerbakgroentes.Ook leuk om te lezen:
    https://voedietist.nl/fruit-onmisbaar-voor-je-lijf/

 

Kijk ook eens op onze Instagram voor meer gezonde recepten of om inspiratie op te doen!

 


diëtiste

 

Bron:
Business Insider