In welke vet kan ik het beste bakken?
Vaak krijgen we deze vraag op ons spreekuur. Eigenlijk zijn alle soorten vloeibare plantaardige olie goede keuzes. Zowel voor het bakken als het maken van sauzen en dressings. Ze zijn veel gezonder dan de ‘harde’, dierlijke varianten zoals boter, room en crème fraîche. Zijn alle plantaardige vetsoorten dan gezond? Nee, harde plantaardige vetten zoals palmvet, kokosvet en cacaoboter zijn minder goede keuzes, gebruik ze liever met mate.
Wat is dan het beste?
Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat elke vetsoort weer gunstige en minder gunstige effecten heeft. Meestal geven wij het advies om olijfolie te gebruiken. In onderzoeken worden namelijk gunstige effecten gevonden op de gezondheid. Olijfolie wordt verkregen uit het vruchtvlees en de pitten van olijven. De antioxidanten en gezonde vetten beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker.
Mag ik olie wel verhitten?
Ja, zeker! Alleen als je olie lange tijd op hoge temperatuur verhit, kan het gaan roken. Deze walm bevat giftige stoffen. Dit gebeurt echter nauwelijks, alleen bij herhaaldelijk verhitten van frituurvet. Het is dan verstandig om het frituur te filteren en om regelmatig het vet te verversen. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel. Extra vièrge olijfolie en lijnzaadolie beginnen al op lagere temperatuur te roken en zijn daarom niet geschikt voor het bakken.
Dus?
Gebruik vloeibare plantaardige olie, ook voor het bakken. Neem bij voorkeur milde olijfolie en gebruik extra vièrge olijfolie lekker voor je salade. Andere mogelijkheden voor het bakken zijn bijvoorbeeld koolzaadolie, sojaolie of zonnebloemolie.