Vitamine B12

 

De laatste tijd krijg ik steeds vaker mensen die voedingsadvies wensen omdat ze vegetarisch of veganistisch willen of zijn gaan eten. Gezond en lekker vegetarisch eten is natuurlijk heel goed mogelijk. Er zijn wel een aantal aandachtspunten. Als je veganistisch wilt eten, is het wel noodzakelijk om vitamine B12 extra te slikken.

Daarom vandaag een blog in het teken van deze belangrijke vitamine. Een vitamine die extra aandacht vraagt bij een eetpatroon met meer plantaardige producten. Vitamine B12 komt namelijk alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Vegetariërs, maar zeker veganisten, moeten er extra op letten dat deze vitamine voldoende in hun voeding aanwezig is. Als dit niet het geval is, zijn supplementen noodzakelijk.

 

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd en maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn belangrijk voor het vervoer van zuurstof in je bloed. Daarnaast zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel.

 

Waar zit het dan in?

Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Denk hierbij aan vlees, vis, zuivel, eieren en kaas. Aan sommige vleesvervangers is ook vitamine B12 toegevoegd. Vitamine B12 kan ook voorkomen in zeewier of algen, maar deze vorm is niet goed opneembaar voor het lichaam.

 

Hoeveel heb ik nodig?

Volwassenen hebben per dag 2,8 microgram vitamine B12 nodig. De precieze hoeveelheid verschilt per levensfase. Vraag je diëtist eventueel hoeveel je precies nodig hebt per dag en hoe je dit praktisch kan toepassen.

Een tekort aan B12 kan bloedarmoede tot gevolg hebben met klachten als vermoeidheid, duizeligheid en hartkloppingen. Daarnaast kan een tekort ook klachten van het zenuwstelsel geven, denk aan tintelingen, geheugenverlies, concentratie- en coördinatieverlies.

 

Hoe kan een tekort ontstaan?

De meeste voorkomende oorzaak van een B12 tekort is een verstoorde opname in het maagdarmkanaal. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij bepaalde ziektes of gebruik van bepaalde medicatie. Ook mensen die geen dierlijke producten gebruiken kunnen een tekort ontwikkelen.

 

Wil je weten of en hoe je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt? Neem gerust contact op.

 

 

diëtiste