Gedragsverandering

 

Het formuleren van doelstellingen is een belangrijk onderdeel van het intakegesprek bij de diëtist. Veel cliënten denken dan aan bijvoorbeeld 10 kg afvallen binnen een aantal maanden. Een ander belangrijk doel waar we naar streven is het gewichtsbehoud op lange termijn. Want ja… wat heeft het voor zin om nu 10 kg af te vallen en over 3 jaar weer op het oude gewicht te zitten?!

Voor een duurzame verandering in voeding en leefstijl is gedragsverandering noodzakelijk. Het tijdelijk aanpassen van eet- of leefgewoonten heeft geen enkele zin met het oog op de toekomst. Gedragsverandering is moeilijk, maar zeker haalbaar. In deze blog vertel ik je meer over de verschillende fasen van gedragsverandering.

De fasen van gedragsverandering

In het veranderen van je eetgewoonten ga je verschillende fasen door. We onderscheiden hierin de 5 verschillende fasen:

    1. Precontemplatie: In deze fase heb je nog geen serieuze intentie om je gedrag te veranderen. Je bent je in deze fase nog niet echt bewust van je gedrag en je ziet ook geen problemen.
    1. Contemplatie: In deze fase ben je je bewust van je gedrag en je overweegt om je gedrag te veranderen. Je vraagt je alleen nog af of de voordelen van het veranderen afwegen tegen de nadelen. Je komt dus nog niet in actie.
    1. Preparatie: In deze fase heb je wel een duidelijke intentie om te veranderen en al op de korte termijn. Je bent al voorbereidingen aan het treffen en het kan zijn dat je al wat kleine veranderingen maakt. Een voorbeeld hiervan is het maken van een afspraak bij de diëtist.
    1. Actie: In deze fase verander je ook daadwerkelijk je gedrag. Dit kost tijd en energie en je kan tijdens deze fase tegen dingen aanlopen. Je komt in moeilijke situaties of je omgeving werkt tegen. Je ervaart in deze fase dus hoe het is om dingen anders te doen.
    1. Gedragsbehoud: Na verloop van tijd wordt het nieuwe gedrag een gewoonte in je dagelijkse leven. Er blijft altijd kans op terugval. Het gaat in deze fase om stabilisatie en het voorkomen van terugval.

Gedragsverandering gaat in golven. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je deze 5 stappen in een rechte lijn doorloopt. Vaak gaan mensen vooruit, vallen weer even terug, pakken het daarna weer op, maken weer een misstapje en herpakken zich weer. Gedragsverandering kost tijd, maar is ontzettend waardevol!

Tijdens de begeleiding houden we rekening met de fase waarin een cliënt zich bevindt. Als iemand in de actiefase zit, is een bepaalde benadering meer van toepassing dan wanneer iemand nog totaal het belang van gezonde voeding niet inziet. Daarnaast besteden we ruimte tijd aan terugvalpreventie.

In welke fase bevind jij je op dit moment?

 

 

diëtiste