Eetbare tuin

 

Tot nu toe merken we weinig van de winter. Hierdoor krijgt ook het onkruid kans om te groeien in onze tuin. In de lente en zomer gebeurt dit volop. Zelf heb ik geen groene vingers en vind ik onkruid vaak toch wel vervelend. Maar wist je dat je sommige planten gewoon kunt eten?

 

Voordat je enthousiast gaat plukken, is het uiteraard wel verstandig om te weten welk onkruid eetbaar. Het is daarnaast ook belangrijk je oogst goed te wassen, te controleren op insecten en op de juiste plek te plukken. Pluk niet bijvoorbeeld langs een snelweg, op honden uitlaatplaatsen of op plekken waar bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Mocht je twijfelen of je de juiste plant in handen hebt, neem het dan niet mee naar huis.

 

1. Brandnetel

Dit is waarschijnlijk de meest bekende soort die gegeten kan worden. Veel mensen kennen de plant van het branderig gevoel op de huid zodra je het aanraakt. Gebruik dus hiervoor handschoenen. Je kunt de toppen van de brandnetel afsnijden en gebruiken voor verse thee, stamppot of soep. Week of kook de brandnetel eerst in water, zodat de brandharen verwijderd worden. Anders kan het alsnog gaan prikken. Brandnetel is rijk aan vitamine C, calcium, magnesium en ijzer.

 

 

2. Zevenblad

Deze plant kunnen we herkennen aan de zeven bladeren aan elke tak. Het is een plant die makkelijk groeit en rauw gegeten kan worden. Dus prima te gebruiken door een salade of als garnering over een gerecht. Het is ook geschikt om zevenblad te gebruiken door een stamppot, quiche of er pesto van te maken. De plant bevat vitamine C, calcium, magnesium en kalium.

 

3. Weegbree

De weegbree groeit vaak ook waar de brandnetel groeit. Dus die kan je mooi mee plukken. Deze plant kun je net als spinazie en zevenblad op allerlei manieren bereiden. De jonge bladeren kun je rauw door een salade of op een boterham eten. De andere bladeren kun je verwerken door een gerecht. Ook deze plant is rijk aan vitamine C.

 

4. Paardenbloem

De bloem is in zijn geheel eetbaar, inclusief de bladeren. Het geeft een leuke kleur aan je gerecht. Ook hier kun je er thee van maken. Het bevat onder andere een aantal B-vitamines, vitamine C, calcium, magnesium, zink en selenium.

 

 

5. Madeliefje

Ja, ook deze schattige bloemetjes zijn in zijn geheel eetbaar. De bladeren en bloemen kun je verwerken door een salade. De knoppen van de madeliefjes kun je in azijn leggen en het als kappertjes gebruiken bij een visgerecht. De knoppen hebben een nootachtige smaak.

 

Duurzaamheid

Het eten van de planten uit de tuin is vrij duurzaam. Het groeit vrijwel overal en is daarnaast ook gratis. Dus goed voor de portemonnee. Verder beperk je hiermee ook een klein deel van de uitstoot broeikasgassen zoals CO2, omdat transport niet nodig is. Ook al is het maar een klein deel, alle beetjes helpen!

 

 

diëtiste