Lekkere, voedzame

ovenschotel!

Het begint weer herfst te worden en wat is er dan lekkerder dan een goed gevulde ovenschotel, zoals cottage pie! Dit van oorsprong Britse recept is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook nog eens eenvoudig te maken. Eet smakelijk!

 

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram mager gehakt
  • 1 ui
  • Olijfolie / vloeibaar bak- en braadvet
  • 1-2 preien, in plakjes gesneden
  • 3-4 wortels, in kleine stukjes
  • 200 gram sperziebonen
  • 2 theelepels gemengde kruiden
  • ½ theelepel koriander, gemalen
  • ½ theelepel korianderblad
  • ½ theelepel komijnzaad, gemalen
  • Zout en peper naar smaak
  • 400 gram aardappelen
  • 1 stukje boter
  • 100 ml melk
  • 50 gram geraspt kaas

 

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • Koekenpan met antiaanbaklaag
  • Ovenschaal

 

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 2. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. 3. Kook de aardappelen gaar. 4. Pureer de gare aardappelen met boter en melk. 5. Bak ondertussen het gehakt in een koekenpan met antiaanbaklaag in 8 minuten rul. 6. Pel en snipper de ui. 7. Braad de ui totdat de snippers zacht zijn. 8. Gooi de gebraden ui bij het gehakt en maakt het gehakt op smaak met gemalen koriander en korianderblad, komijnzaad, gemengde Italiaanse kruiden, zout en peper. 9. Voeg de prei, wortels en sperziebonen toe. 10. Laat het even zacht braden tot de groente wat zachter worden. 11. Schep het vleesmengsel in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree over het vlees. 12. Strooi de geraspte kaas over de puree. 13. Bak het gerecht 20-25 min in de voorverwarmde oven. 14. Serveer met een lekkere rauwkostsalade.

 

Voedingswaarden:

Per persoon:

energie: 458,5 kcal
vet: 25,1 gram
(verzadigd vet: 8,9 gram)
koolhydraten: 19,4 gram
vezels: 5,0 gram
eiwitten: 36,2 gram