Coeliakie

 

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte (bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam antistoffen tegen je eigen weefsels) die wordt geactiveerd door het eten van gluten. Bij coeliakie ontstaan ontstekingsreacties in het dunne darmslijmvlies als mensen gluten eten.

De darmvlokken worden aangetast, waardoor klachten kunnen ontstaan en voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. De symptomen verschillen erg per persoon. De ene persoon heeft last van buikpijn, diarree en gewichtsverlies. Terwijl de andere persoon juist verstopping heeft en overgewicht ontwikkelt. Ook vermoeidheid, hoofdpijn, bloedarmoede, botontkalking en depressie zijn voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen de klachten op elke leeftijd ontstaan. Hierdoor is het soms moeilijk om een diagnose te stellen. Gelukkig gebeurt dit steeds beter.

 

Coeliakie en dan?

Bij coeliakie is er maar één behandeling; een glutenvrij dieet. Dat klinkt simpel, maar is het vaak niet. Glutenvrij is de eerste uitdaging, maar gezond glutenvrij is nog een extra uitdaging. Hulp van een diëtist is dan belangrijk.

 

Onze gespecialiseerde diëtisten

Wist je dat wij binnen onze praktijk 2 diëtisten hebben die gespecialiseerd zijn in coeliakie? Hanna en Jorinde volgen regelmatig scholingen over coeliakie en het glutenvrije dieet. Ze zijn aangesloten bij het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakievereniging. Bij ons ben je dus aan het juiste adres. Hanna is daarnaast ook nog eens ervaringsdeskundige. Ze heeft op haar 15e de diagnose gekregen. Dit is een extra reden dat veel artsen haar aanraden.

 

Ook mensen die al jaren bekend zijn met coeliakie komen nog regelmatig op ons spreekuur. Vorige week kreeg Hanna de vraag wat we mensen dan nog kunnen leren. Daarom hebben we hieronder wat vragen van onze cliënten op een rijtje gezet.

Dit zijn een aantal vragen die wij de laatste tijd hebben gekregen op ons spreekuur:

  • Is er een relatie tussen coeliakie en corona? Moet ik extra opletten?
  • Waar moet ik op letten als ik een gezond glutenvrij brood wil bakken?
  • Is een biopt wel echt nodig voor de diagnose en moet ik na een tijdje nog eens een biopt laten doen?
  • Hoe ga ik om met mij dieet op vakantie?
  • Hoe gaat mijn kind veilig naar een kinderfeestje?
  • Zitten er ook gluten in make-up, douchegel, shampoo en tandpasta?
  • Mijn bloedwaarde zakt niet voldoende, wat doe ik fout?
  • Zitten er echt gluten in diervoer?
  • Welke knutselmaterialen zijn glutenvrij?
  • Wat is glutenstapeling?
  • Mag ik zetmeel, dextrose en glucosestroop?
  • Wat moet ik met de tekst ‘kan sporen bevatten van gluten?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik alle vitaminen en mineralen binnenkrijg?
  • Op welke voedingsstoffen moet ik extra letten?
  • Wat is het verschil tussen gewoon en glutenvrij brood?
  • Ik heb coeliakie, moet ik mijn kind ook laten testen?
  • Hoe weet ik of een glutenvrij product ook gezond is?
  • Heb ik wel echt brood nodig?
  • Wat koop jij zelf allemaal uit het glutenvrije schap in de supermarkt?
  • Ik heb geen coeliakie. Kan het zijn dat ik toch op gluten reageer?
  • Waarom mag ik nog niet glutenvrij gaan eten als ik nog geen diagnose heb?
  • Ik eet vegetarisch, maar veel vleesvervangers bevatten gluten, hoe ga ik hiermee om?
  • Ik eet echt goed glutenvrij, maar blijft klachten houden, hoe kan dit?
  • Hoe kan ik op een gezonde manier afvallen of aankomen?

Enzovoort..

 

Heb je ook vragen over coeliakie en het glutenvrije dieet? Of wil je je voedingspatroon en keer goed laten beoordelen? Neem gerust contact op. Hanna en Jorinde helpen je graag! Dat kan op de praktijk, maar ook telefonisch!