Carnaval!!

 

Over een paar dagen is het weer zover…. CARNAVAL! Een gezellig feest waarbij iedereen zich verkleedt, feest viert, danst, eet en ook vaak (veel) drinkt. Maar wat is nu eigenlijk beter om te nemen, bier of wijn?

 

Het is natuurlijk heel cliché, maar water zou natuurlijk de beste optie zijn. Nu is het logisch dat velen dit niet doen met carnaval en graag mee willen doen met een biertje of wijntje. In bier zit meestal 5% alcohol, in wijn gemiddeld 12%. Bij bier hoort een glas van 225 ml, bij wijn, 100 ml en bij sterke drank 35 ml. In de verschillende alcoholische consumpties zit hierdoor evenveel alcohol. Eén standaardglas alcohol bevat ongeveer 10 gram alcohol en leidt gemiddeld tot een promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. Dit is het alcoholgehalte in het bloed. Vaak wordt er gedacht dat er tijdens evenementen, zoals carnaval een speciaal bier bestaat; Carnavalsbier, waar minder alcohol in zit. Helaas is dit een fabeltje. Wat betreft alcohol maakt bier of wijn dus geen verschil.

 

Als we gaan kijken hoeveel calorieën er in wijn en bier zitten komt dit ook redelijk overeen. In een glas wijn zitten circa 82 kcal en in een glas bier 84 kcal. In een glas bier zitten circa 7,5 gram koolhydraten (suikers) en in een glas wijn circa 2,7 gram. Hier zit dus wel een duidelijk verschil in. Wijn bevat dus minder koolhydraten dan bier.

Daarnaast drinken we wijn vaak minder snel dan bier. Wijn drinkt een persoon misschien 4-5 glazen van op een gezellige avond, terwijl bier vaak als limonade gedronken wordt en er soms wel meer dan 15 glazen van worden gedronken.

 

Als conclusie zouden we kunnen zeggen dat wijn bij gelegenheden beter zou zijn dan bier, omdat de hoeveelheid suikers in wijn minder zijn dan in bier en omdat er in verhouding minder van gedronken wordt. Al met al blijft het advies natuurlijk; “drink met mate” en niet “drink met maten”.

 

Voor iedereen: heel veel plezier met carnaval!!!