BroodNodig?!

 

Volkorenbrood is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen.
Volgens Wageningen University & Research wordt er tegenwoordig ieder jaar iets minder brood gegeten. Dit komt onder andere door de opkomst van het koolhydraatbeperkte dieet. Voor mensen met diabetes kan dit dieet gunstige effecten hebben op de bloedsuikerwaarden. Er zijn mensen die een koolhydraatbeperkt dieet volgen om af te vallen.

Maar kun je brood eigenlijk weglaten uit je voeding?

 

Brood is één van de belangrijkste bronnen van jodium

 

Jodium is een spoorelement. Spoorelementen heeft het lichaam in kleine hoeveelheden nodig en het is belangrijk voor een goede gezondheid, groei en ontwikkeling. In totaal bestaat 4% van het gewicht van de mens uit mineralen en spoorelementen. Mineralen en spoorelementen kan het lichaam niet zelf maken en moeten we dus binnenkrijgen door middel van voeding. Door een jodiumtekort kunnen kinderen achterblijven in de lichamelijke en geestelijke groei en bij volwassenen kan het zorgen voor een trage stofwisseling.  De gevolgen van een langdurig te hoge jodiuminname zijn minder duidelijk en komt ook minder vaak voor.

 

Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis, zuivel en eieren

 

Er bestaat gejodeerd zout en jodium wordt in Nederland toegevoegd aan brood en vaak ook aan broodproducten, zoals beschuit en crackers. De jodiumbehoefte voor volwassenen ligt tussen de 150 en 200 µg per dag. Dit komt overeen met 6 sneden brood. Als je geen brood eet is het dus belangrijk om jodium uit andere voedingsmiddelen te halen. Zorg er dan voor dat je ongeveer een halve liter zuivel per dag neemt, geregeld een ei, minimaal twee keer per week vis en gebruik gejodeerd zout. Tegenwoordig is zeewier ook steeds vaker te vinden in de Nederlandse supermarkten. Je kunt hiermee bijvoorbeeld lekkere (koolhydraatarme) sushi maken.

 

Koolhydraatarme sushi (voor 1 persoon)

 

Ingrediënten

2 nori-vellen
halve rijpe geprakte avocado
bloemkoolrijst; kant en klaar of zelfgemaakt
groenten naar keuze, bijvoorbeeld: wortel, paprika, komkommer, rode ui, gesneden in dunne reepjes
1 eetlepel sesamzaad
verse koriander naar smaak
sojasaus

 

Bereiding

Leg de nori-vellen op een vlakke ondergrond en besmeer de onderkant met de geprakte avocado. Leg hier bovenop, horizontaal, de bloemkoolrijst en de groenten. Let op dat je de nori-vellen nog wel goed kunt oprollen; gebruik dus niet teveel vulling. Pak de onderkant van de vellen en rol het strak op. Maak je wijsvinger nat en ‘plak’ hiermee de nori-vellen dicht. Maak je handen vochtig en wrijf over de nori-vellen. Dit zorgt ervoor dat de vellen aan elkaar blijven plakken.

 

Eet smakelijk!

Diëtiste

 

Bronnen:

Wageningen University & Research
Het Voedingscentrum
“Mens en Voeding”, E. Hartman