Vorige week hebben we het gehad over de bloeddruk en wat dat precies is, nu gaan we kijken naar een hoge bloeddruk. Wat doet een hoge bloeddruk en waarom is dit niet wenselijk?
Laten we de bloedvaten eens met een wegennetwerk vergelijken. Wanneer de maximumsnelheid opgehoogd wordt, vinden we dat eerst allemaal fijn. We zijn voor ons gevoel veel sneller op onze bestemming en dat lijkt allemaal heel mooi, maar wanneer we op de lange termijn gaan kijken zien we dat een hogere maximumsnelheid niet altijd even gunstig is. De wegen slijten veel sneller wanneer auto’s er met een hogere snelheid overheen razen, dit is ook zo met onze bloedvaten. Wanneer er zo’n 4 tot 6 liter aan bloed door je bloedvaten stroomt, dan merken je bloedvaten verschil tussen een hogere en een lagere snelheid. Bij een hogere snelheid gaat de slijtage van je bloedvaten sneller dan met een lagere snelheid. Vooral in de kleinere bloedvaten (haarvaten) merkt je lichaam dit. Deze haarvaten zijn veel dunner dan de grotere bloedvaten en doordat de wanden dunner zijn, zijn ze ook gevoeliger voor slijtage. Wanneer iemand langdurig een hoge bloeddruk heeft, dan is er dus het risico dat diegene dat gaat merken bij de organen die veel haarvaten hebben, zoals bijvoorbeeld het oog.
En stel dat we het hart eens met een wasmachine vergelijken, hoe vaker een wasmachine een wasje heeft gedraaid, hoe dichter de wasmachine bij zijn einddatum komt, op een gegeven moment dan is een wasmachine gewoon “opgedraaid”. Dit is vergelijkbaar met het hart, je hartspier moet meer kracht leveren op het moment dat de bloeddruk verhoogd is. Wanneer je hart een lange tijd zoveel inspanning moet leveren, dan is de kans dat je hart uitgeput raakt groter. Wanneer je hart continu een gemiddelde inspanning levert, dan is de kans op overbelasting minder.
‘Maar stel dat ik ga sporten,’ denk je misschien, ‘is het dan eigenlijk verkeerd dat mijn bloeddruk verhoogt tijdens het sporten?’ Goede vraag! Daar gaan we het volgende week over hebben.