Koolhydraten is een veel voorkomende term in de voedingsindustrie, maar wat is het precies? Het is eigenlijk een verzamelnaam waar verschillende voedingsstoffen onder vallen, namelijk: suikers, zetmeel en vezels. In deze en een komende blog zal uitgelegd worden hoe dat precies zit en een derde blog zal gaan over het koolhydraatbeperkte dieet.
Mono- en diachariden
Koolhydraten zijn sachariden, een sacharide is een suikermolecuul. Er bestaan enkelvoudige sachariden, maar ook meervoudige sachariden. Hoe korter een sacharideketen is, hoe sneller het vaak door het lichaam kan worden afgebroken. Ook hebben de kortere ketens vaak een zoetere smaak. De korte ketens zijn mono- en disachariden, dat zijn koolhydraten bestaande uit een enkel suikermolecuul (mono) of bestaande uit twee suikermoleculen (di).
Bloedsuiker
Het lichaam heeft deze sachariden nodig als brandstof, zonder deze suikers kan het lichaam niet functioneren. De korte suikerketens kunnen echter zo snel afgebroken worden in het lichaam dat het een piek in het bloedsuikergehalte geeft. Dan is er ineens te veel suiker in het bloed. Het lichaam gaat dat dan razendsnel verwerken en dat kan dan weer een suikerdip tot gevolg hebben. Deze schommelingen kunnen erg vervelend voor het lichaam zijn, maar ook voor jezelf. Een suikerdip kan tot snoepbuien leiden, wat weer een nieuwe suikerdip kan veroorzaken.
Oligo- en polysachariden
De langere suikerketens worden oligosachariden (3 tot 9 sachariden) en polysachariden (meer dan 9 sachariden) genoemd. Deze langere koolhydraten worden minder snel afgebroken door het lichaam, waardoor het minder pieken en dalen veroorzaakt in het bloedsuikergehalte. Sommige koolhydraten worden zelfs helemaal niet afgebroken of niet volledig, deze koolhydraten zijn dan ook geen energiebron voor het lichaam, maar hebben andere functies.
In het kort
Koolhydraten zijn sachariden, de lengte van een koolhydraat kan verschillen van een enkele sacharide tot een hele lange keten van heel veel sachariden. Hoe korter een koolhydraat is, hoe sneller dit wordt verwerkt door het lichaam en hoe hoger de kans op een suikerpiek afgewisseld met een suikerdip. Sommige koolhydraten worden niet afgebroken in het lichaam, deze hebben een andere functie, daar gaan we het volgende week over hebben. Dan wordt ook meer vertelt over zetmeel en vezels.