Vandaag is het 448 jaar geleden dat de geuzen Leiden van de Spaanse onderdrukking hebben bevrijd. Ook wel bekend als het Leidens Ontzet. Dit betekent uiteraard haring en wittebrood en niet te vergeten: hutspot. Al sinds 1574 eten we hutspot in Nederland, hoog tijd dus voor een twist!
Natuurlijk houden we de traditionele hutspot in ere. Je kunt hem gewoon klaarmaken zoals je gewend bent, maar toch is het leuk om het af en toe net even anders te doen. Je kan bijvoorbeeld na het mixen van de aardappels en wortels wat rode pesto toevoegen naar smaak. Dit zorgt voor een leuke, lekkere en onverwachtse ervaring aan de eettafel!
Ook kun je eerst de traditionele hutspot klaarmaken, maar het daarna in een ovenschaal doen. Bestrooi de hutspot met strooikaas en zet het even in de oven tot de kaas gesmolten is. Heerlijk!
Of zin in heel iets anders? Je kan ook wat pindasaus op je bord scheppen naast de hutspot. Totaal anders dan je gewend bent, maar minstens zo lekker! Met zoveel variaties zal hutspot nooit saai worden en kunnen we het zeker nog een paar eeuwen eten.
Fijne dag!