Vandaag is het de Nationale Dag van de Pindakaas, daar moeten we natuurlijk even bij stilstaan. Pindakaas is een heel geliefd broodbeleg en wist je dat pindakaas eigenlijk heel gezond is en in de Schijf van Vijf staat?
Pinda’s zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen noten, maar peulvruchten.
En dat niet alleen, pindakaas bevat ook helemaal geen kaas terwijl de naam wel zo doet vermoeden. Waarom heet het dan pindakaas? Dit heeft te maken met de Boterwet die in 1889 tot stand kwam. Deze wet beschermde de ‘echte’ boter, zodat margarine niet ook boter genoemd kon worden en zo de consument zou kunnen misleiden. Hierdoor kon peanut butter dus geen pindaboter genoemd worden en is het in Nederland pindakaas geworden.
Pinda’s zijn, zoals net al genoemd, heel gezond. Ze zitten vol met onverzadigde vetten, deze vetten zijn de gezonde vetten en ruimen de ongezonde vetten in het lichaam op. Ongezonde vetten kunnen ophopen in de bloedvaten en zo (gedeeltelijke) verstoppingen veroorzaken, wanneer deze barrières opgeruimd worden is dit beter voor de gezondheid. Om die reden wordt er geadviseerd voldoende peulvruchten te eten en pinda’s vallen daaronder, super gezond dus! Als je een pindakaas kiest is het wel belangrijk om te kiezen voor een pindakaas waar geen zout, suiker en palmolie/-vet aan is toegevoegd, dat is namelijk niet gezond. Kies bijvoorbeeld voor 100% pindakaas.
Naast de grote hoeveelheid onverzadigd vet, bevat pindakaas ook veel eiwitten, vezels, verschillende B-vitamines en vitamine E. Eiwitten zijn belangrijk voor de spieropbouw en helpen een gezond gewicht te behouden en vezels dragen bij aan het verzadigingsgevoel en zijn goed voor de stoelgang. Krijg jij ook meteen zo’n zin in een boterham met pindakaas nu je dit allemaal hoort?