Mayo vs. fritessaus

 

In de blog van gisteren hebben we aandacht besteed aan de aardappels. Vandaag gaan we verder in op de bijbehorende saus. Wat is beter? Mayonaise of fritessaus? Laten we eerst eens kijken naar wat mayonaise en fritessaus nu eigen precies is, wat zijn de verschillen?

Mayonaise is een beschermde naam, dat betekent dat niet zomaar alles mayonaise mag heten. Iets mag pas zo heten wanneer het minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat betekent dat mayonaise altijd heel vet is wanneer je het in Nederland koopt, in het buitenland kunnen de regels anders zijn en gaat dit niet op. Een andere term dan mayonaise mag wel gebruikt worden, bijvoorbeeld mayo, dit is geen beschermde naam en is dus niet hetzelfde.

Fritessaus is geen beschermde naam en daardoor kan er meer variatie zitten tussen de ene fritessaus en de andere fritessaus. Vaak bevat fritessaus zo’n 25% vet, daarmee zitten ze een stuk lager dan mayonaise. Ook de hoeveelheid calorieën is veel lager, dit is ongeveer de helft van de hoeveelheid calorieën die mayonaises bevatten, maar kan natuurlijk sterk per fritessaus verschillen. Wel bevat fritessaus weer veel meer suiker en zout.

Wanneer je een sausje kiest voor bij je patatjes, dan loont het zeker om de verpakking te lezen. Kies bij voorkeur een saus met minder vet, maar ook met minder suiker. Er zijn fritessauzen zonder toegevoegde suikers en die zijn ook veel lager in calorieën. Ook is het verstandig om te kijken naar de hoeveelheid zout of probeer je frietjes iets minder rijkelijk te bestrooien.