Eieren

 

Eind van de week is het Pasen, dan eten we natuurlijk een lekker gekookt eitje bij het ontbijt. Vandaag delen we wat leuke en interessante ei-feitjes.

 

Eiwit(behoefte)

In eieren zitten veel eiwitten, maar wat betekent dat eigenlijk? Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd, je lichaam maakt veel gebruik van proteïnen. Neem bijvoorbeeld rode bloedcellen, die bevinden zich in je bloed. Rode bloedcellen bevatten veel hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit (of proteïne) waar zuurstof aan gebonden kan worden en zo kan worden getransporteerd naar alle uithoeken van je lichaam. Ook heb je bijvoorbeeld proteïnen nodig voor het behoud en de groei van je spieren. Je vindt eiwitten werkelijk overal in je lichaam, vandaar dat er ook geadviseerd wordt om gemiddeld genomen dagelijks 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te eten. Voor een persoon van 65 kilo komt dit neer op 54 gram eiwit, bij iemand van 75 kilo is dit 62 gram eiwit en voor iemand van 85 kilo is dit 71 gram eiwit.

Doordat er in het lichaam veel verschillende soorten eiwitten aanwezig zijn, hebben de eiwitten ook een andere samenstelling. De benodigde eiwitten worden niet kant-en-klaar geleverd, je lichaam gaat hier zelf mee aan de slag. Eerst worden de eiwitten uit de voeding afgebroken tot aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Daarna gaat het lichaam de aminozuren weer opbouwen tot de juiste eiwitten die voor jouw lichaam nodig zijn, bijvoorbeeld hemoglobine.

 

Eiwitkwaliteit

De samenstelling van de eiwitten in de voeding is dus erg belangrijk. Jouw lichaam wil alle mogelijke bouwstenen tot zijn beschikking hebben, alleen zo kunnen ook alle benodigde eiwitten opgebouwd worden. Gelukkig beschikken eieren over een hele grote variatie aan verschillende aminozuren, dit noemen we goede eiwitkwaliteit. Eieren zijn een zeer complete eiwitbron. Melk is ook zo’n complete eiwitbron, maar tarwe heeft bijvoorbeeld een veel lagere eiwitkwaliteit. In tarwe zit dus een minder grote variatie aan aminozuren. Dit betekent niet dat tarwe niet goed genoeg is, het is altijd belangrijk om gevarieerd te eten. Op die manier krijg je alsnog alle nodige bouwstoffen binnen. Dit geldt niet alleen voor eiwitten, maar ook voor vetten, vezels, vitaminen en mineralen.

Tot slot nog een leuk laatste ei-feitje: Wist je dat in het eigeel in verhouding meer proteïnen zitten dan in het eiwit? De namen eiwit en eigeel hebben enkel met de kleur te maken en niets met de voedingswaarden.