Vitamine B12

 

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een vitamine waar je misschien al wel eens van gehoord hebt. Het is een belangrijke vitamine die serieuze problemen kan geven bij een langdurig tekort. Het is daardoor erg belangrijk dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. In deze blog lees je meer over wat het doet en hoeveel we nodig hebben.

 

Wat doet vitamine B12?

Vitamine B12 heeft verschillende functies. Het is erg belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen op hun beurt zijn weer heel belangrijk voor het zuurstoftransport in het lichaam. Ook is de vitamine nodig voor het zenuwstelsel; het netwerk dat je hele lichaam verbindt en signalen over en weer stuurt.

Een tekort kan leiden tot een bepaalde vorm van bloedarmoede, die bloedarmoede veroorzaakt onder andere moeheid en duizeligheid. Ook kan een tekort je eetlust verminderen. Gelukkig gaat dit over het algemeen niet zo snel, in de meeste gevallen heeft je lichaam een voorraadje van dit stofje, dit gaat in sommige gevallen zelfs jaren mee. Wanneer dit echter langdurig te weinig binnenkomt kan dit gevolgen hebben.

Sommige mensen hebben een medische reden waardoor ze vitamine B12 niet goed kunnen opnemen, in dat geval zal de arts iets voorschrijven, dit kunnen dan bijvoorbeeld injecties zijn. Ook het eetpatroon kan een tekort veroorzaken, vitamine B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten. Wanneer iemand vegetarisch eet, kan dit leiden tot te weinig vitamine B12. Wanneer iemand veganist is, krijgt diegene helemaal geen vitamine B12 binnen. In deze gevallen moet dit dan ook gesuppleerd worden om toekomstige klachten te voorkomen.

 

Het advies

Voor volwassenen ligt het inname-advies van de gezondheidsraad op 2,8 µg (microgram). In een schaaltje yoghurt vind je al gemiddeld 1 µg vitamine B12 en in een portie rundvlees zit 1 tot 2 µg vitamine B12, afhankelijk van de grootte. Bij een gemiddeld eetpatroon is het dus niet moeilijk om aan de benodigde hoeveelheid te komen. Wanneer je echter wat vaker de dierlijke producten laat staan, kan het verstandig zijn om de vitamine in tabletvorm aan te vullen. Wanneer je structureel minder of geen dierlijke producten eet, is het beter om iedere dag een supplement te nemen, zo voorkom je een tekort en de daarbij horende klachten.