Vandaag start de negende maand van de Islamitische maankalender, de Ramadan. Voor veel moslims is dit de belangrijkste maand van het jaar, een maand van inkeer en bezinning. Veel moslims zullen deze maand vasten van zonsopgang tot zonsondergang, daarom willen we kijken naar tips over hoe dit gezond kan.
Rustig eten
Wanneer het lichaam een tijd niks heeft binnengekregen is het belangrijk om niet te snel eten tot je te nemen. Het is belangrijk om rustig te eten, vaak gebeurt dit al wel en zullen veel mensen met hun familie samenkomen om soms wel urenlang te tafelen. Ook is het verstandig om kleine hapjes te nemen, wanneer je te snel, te veel eet, kun je last van maag- en darmklachten krijgen. Ook eet je vaak meer wanneer je sneller eet en wanneer dit niet nodig is wil je niet ongewenst in gewicht aankomen tijdens de Ramadan.
Groente en fruit
Ook kan het zijn dat mensen een stuk minder eten, doordat ze sneller vol zitten na uren niet gegeten te hebben. Het is altijd belangrijk om te zorgen dat het eten wat wel gegeten wordt voldoende gezonde voedingsstoffen bevat. Vaak is het eten erg uitgebreid en feestelijk en staan er ook minder gezonde hapjes op tafel. Zorg dat je hier niet te veel van eet, maar dat je ook veel gezonde voedingsmiddelen eet die passen in de Schijf van Vijf. De traditionele harira (Marokkaanse soep) is bijvoorbeeld rijk aan kikkererwten, linzen en tomaten. Dit is een gezonde basis, net als de Turkse linzensoep. We adviseren hier wat meer van op te scheppen en bijvoorbeeld wat minder chebakia (Marokkaanse honingkoekjes) of baklava te eten. Ook andere vette, gefrituurde hapjes of de hele zoete hapjes kunnen beter met mate gegeten worden. Deze hapjes zijn minder gezond, maar vaak wel heel erg vullend. Er kan hierdoor minder gezond eten gegeten worden, terwijl dit wel heel erg belangrijk is voor de gezondheid van het lichaam.
Vezels en eiwitten
Om te voorkomen dat je overdag erge honger hebt, is het verstandig te zorgen dat je goed vullende voeding eet. Vooral tijdens de suhur of sahoor (laatste maaltijd voor zonsopgang) is het belangrijk om een goede bodem te hebben, omdat je daarna een tijd niet kan eten. Wanneer je vezelrijk eet en veel eiwitten nuttigt, wordt het gevoel van verzadiging gestimuleerd. Dit helpt je de rest van de dag door te komen. Drink bijvoorbeeld een glas melk en kies voor volkoren couscous of dolma (Turkse gevulde paprika) of sarma (Turks hapje, opgerold in een blad) met volkoren rijst en veel groenten. Ook kun je zelf ramazan pidesi (Turks brood speciaal voor de Ramadan) bakken van volkoren meel, dit bevat meer vezels en is gezonder dan het “witte” alternatief.
Drinken
Het is belangrijk om voldoende te drinken, zeker wanneer het weer wat warmer is. Vooral tijdens de suhur, omdat je hier de rest van de dag mee moet doen. In de Turkse cultuur wordt er vaak veel thee gedronken (bij voorkeur zonder suiker), dit staat samen met water in de Schijf van Vijf. Het is belangrijk om 1,5 tot 2 liter per dag te drinken.
Dadels en melk
Tot slot nog de start van de iftar (eerste maaltijd na zonsondergang). Traditioneel wordt de iftar met dadels en melk gestart. Dadels zijn een bron van vezels en kalium en bevatten vitamine C. Ze zijn dus erg gezond en een zeer goede start van de maaltijd. Belangrijk is wel dat er niet te veel van gegeten wordt, dit is omdat dadels gedroogde vruchten zijn. Van gedroogd fruit wordt er niet meer dan 20 gram per dag geadviseerd, dit komt omdat gedroogd fruit veel suiker bevat. 20 gram dadels komt neer op ongeveer drie dadels, dit is dus een mooi oneven aantal volgens de tradities. Ook de melk is een mooie start van de maaltijd, omdat dit eiwitten bevat. Eiwitten zijn belangrijk voor het lichaam en zoals al eerder is verteld, dragen eiwitten bij aan het verzadigingsgevoel. Het is dus zeker aan te raden de suhur ook met een glas melk te starten.