Leefstijl

 

Er wordt veel over gesproken en geschreven. Afvallen door medicatie zoals Saxenda en Ozempic. Wereldwijd is er een grote vraag naar. Op het spreekuur krijgen we regelmatig de vraag of dit niet een oplossing is voor de mensen die moeite hebben met afvallen. Vaak is het antwoord nee. Het is geen oplossing of wondermiddel, maar het kan wel als hulpmiddel gezien worden. Met of zonder medicatie blijft het altijd belangrijk om jouw leefstijl aan te passen. In deze blog lees je meer over hoe dit precies zit en hoe de diëtist jou kan ondersteunen wanneer je wel of niet de medicatie gebruikt.

 

 

Wat doet de medicatie?

Simpel gezegd zorgen medicatie zoals Saxenda en Ozempic voor een verminderde eetlust en een beter verzadigingsgevoel. Hierdoor eet je minder, waardoor je minder calorieën binnen krijgt en af valt in gewicht. Daarnaast heeft Ozempic ook een bloedsuikerverlagend effect. Deze medicatie is dan ook bedoeld voor mensen met Diabetes type 2. Het klinkt als een makkelijke en snelle oplossing, maar hier zitten wat kanttekeningen aan. Niet iedereen komt in aanmerking voor het gebruik van de medicatie. Hier zijn bepaalde eisen aan verbonden, wat met de huisarts besproken kan worden. Daarnaast kunnen de medicatie zorgen voor wat bijwerkingen in het maag- en darmkanaal. Denk hierbij aan misselijkheid, braken, diarree en obstipatie.

 

 

Waarom blijft leefstijl zo belangrijk?

Het effect van de medicatie kan op den duur afnemen, wat kan leiden tot gewichtstoename en het jojo-effect, doordat je weer meer eetlust krijgt. Dit gebeurt ook wanneer je stopt met de medicatie. Daarom is het extra belangrijk om ook aan je leefstijl te werken en een goede basis te creëren, wat je de rest van je leven kan vasthouden, met name in je eet- en beweegpatroon. Als je voedzaam eet met voldoende vezels, gezonde vetten en eiwitten dan werkt dat al positief op je verzadigingsgevoel. Voldoende beweging stimuleert het afvallen en gewichtsbehoud op de lange termijn.
Eigenlijk is dit effect vrij vergelijkbaar met een maagverkleining. Zonder aanpassing van je leefstijl is een maagverkleining ook niet effectief op de lange termijn door de grote kans op terugval.

 

 

Wat kan de diëtist hierin betekenen?

Wanneer je start met de medicatie dan is het belangrijk om ook langs de diëtist te gaan. Vanwege de bovengenoemde effecten en bijwerkingen, zal je minder kunnen en willen eten dan je voorheen gewend bent. Een valkuil kan zijn dat je mogelijk te weinig (van de goede voeding) eet en hierdoor belangrijke voedingsstoffen mist. Wat op de lange termijn negatieve gevolgen kan hebben op jouw gezondheid. De diëtist kan met jouw situatie meekijken en gerichte tips en adviezen geven. Stapsgewijs helpen wij jou om alsnog met deze medicatie volwaardig te kunnen blijven eten en een nieuwe leefstijl te vormen voor de lange termijn.

Uiteraard helpen wij jou ook met leefstijlverandering als je geen gewichtsverlagende medicatie wil of kan gebruiken. Het mooiste is op eigen kracht je doel behalen. Met kleine stappen kun je ook ver komen. In de praktijk zien wij vaak dat het stellen van kleine doelen en het toepassen van kleine veranderingen er voor zorgen dat het behaalde resultaat op de lange termijn vastgehouden wordt. Het is een marathon en geen sprint!

Wil jij ook aan de slag gaan met je leefstijl? Neem gerust contact op voor een afspraak.