Voedingstip

 

“De maatschappij bestaat uit twee grote klassen: zij die meer eten dan honger hebben, en zij die meer honger dan eten hebben.” – Nicolas Chamfort (1795, Maximes et Pensées: Caractères et Anecdotes).

 

In Nederland wordt er dagelijks heel veel aan etenswaren weggegooid, volgens het Voedingscentrum verspillen we gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar aan voedsel, schillen e.d. niet meegerekend. Waarom we zoveel verspillen? Restjes zijn lastig en vaak is het net te weinig om nog een heel maaltje voor iemand te zijn. Minder koken doen we ook niet, want: ‘op is tekort’ zei mijn overgrootmoeder altijd. En dus verdwijnt er vandaag weer een kliekje in de kliko. Super zonde natuurlijk! Daar gaan we wat aan doen. Het kan toch niet zo zijn dat wij hier eten weggooien, terwijl elders op de wereld mensen hongerlijden?

Wat kun je dan met restjes? Nou, soep maken bijvoorbeeld. Je kan bijna alles wel in een soepje verwerken. Het maakt niet uit of het al gekookt, gebakken of gestoomd is, gewoon in de pan gooien. Eventueel kan het eerst even gepureerd worden, dat is soms wat lekkerder, zeker met de groenten die we niet zo gewend zijn in een soep, zoals bijvoorbeeld sperziebonen. Je kunt gewoon een standaard recept voor groente- of tomatensoep aanhouden en de groenterestjes uit de koelkast erbij doen.

Je kan ook eerst een recept opzoeken, bijvoorbeeld voor je paprikarestje. In dat geval moet je mogelijk het recept iets aanpassen, als je de paprika bijvoorbeeld al gegrild hebt. Dit is over het algemeen geen enkel probleem.

Kun je dan alleen groente in een soep verwerken? Nee hoor, ook aardappels (gewoon of zoet) kun je verwerken in een soepje. Eerst even stampen zodat het een puree wordt en dan door de bouillon roeren, zorg dat het goed oplost, zodat je geen klonten puree in een waterige soep hebt. Zoek eventueel eerst een recept op wat jou lekker lijkt en je hoeft alleen de benodigde groenten en kruiden toe te voegen. Erg lekker is bijvoorbeeld een aardappel-preisoep, maar ook leuk is aardappelsoep met peen, daar kun je mooi je hutspotrestje in kwijt. Goed voor de portemonnee en voor het milieu!