Een ei hoort erbij!
Of toch niet?

Net als jij houd ik wel van een lekker eitje bij mijn ontbijt op zondag. Maar kan dit nu wel of geen kwaad? Mag ik überhaupt nog wel eieren eten en wat nou als ik een product eet waar ei in zit? Ik heb het voor je uitgezocht.

Wat is fipronil nou eigenlijk?

Fipronil is een insecticide en wordt regelmatig gebruikt tegen vlooien, mijten en teken bij honden en katten. Fipronil mag niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen.

Wat zijn de schadelijke effecten?

Fipronil kan leiden tot misselijkheid, overgeven, buikpijn, duizeligheid, en epileptische aanvallen. In het algemeen verdwijnen deze klachten weer. Langdurige hoge inname kan wel schadelijk zijn voor nieren, lever en schildklier. Fipronil is niet kankerverwekkend. Zwangere vrouwen en ongeboren kinderen lopen geen extra risico.

Kan ik nog wel eieren eten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert bepaalde eieren niet te eten. Het fipronilgehalte in deze eieren kan een gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Daarnaast zijn er eieren aangetroffen met een fipronilgehalte dat hoger is dan de aanvaardbare dagelijkse inname bij langdurige consumptie door kinderen. Kijk hier voor de meest actuele lijst met eicodes van eieren met een te hoog fipronilgehalte. Supermarkten zijn verplicht deze codes te vermelden bij de schappen met eieren.

Wat nou als ik al fipronil-eieren heb gegeten?

Als je een paar eieren met fipronil hebt gegeten, hoef je je geen zorgen te maken. Alleen als we gedurende een lagere tijd iedere dag besmette eieren eten kan je er ziek van worden. Om ziek te worden zul je zeker duizend eieren moeten eten. Na ongeveer 3 weken is de stof volledig uit het lichaam verdwenen. Geen zorgen dus!

Kan ik nog wel veilig producten met eieren eten?

De NVWA geeft aan dat de concentraties fipronil die tot nog toe zijn aangetroffen in producten waarin eieren zijn verwerkt, niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Bij een normaal gebruik van ei in bijvoorbeeld cake, eierkoek, mayonaise of eiersalade waarin fipronil is aangetroffen, wordt geen enkel gezondheidsrisico verwacht. Ook bij grote porties is er zeer waarschijnlijk geen enkel gezondheidsrisico.

En kan ik kippenvlees gewoon eten?

Ja, braadkippen en kipfilets bevatten voor zover nu bekend geen fipronil, omdat deze producten niet van leghennen afkomstig zijn. Kippenvlees in de schappen is vrijwel uitsluitend afkomstig van vleeskuikens. Leghennen worden wel gebruikt, maar de hoeveelheid fipronil is waarschijnlijk verwaarloosbaar door de bewering ervan.

Diëtist

  Bronnen: RIVM NVWA Voedingscentrum