Tofu als vleesvervanger

 

Zondag is het weer Carnaval, een feest van vermommingen in allerlei soorten en maten. Vandaag willen we het over tofu hebben, dit is een voedingsmiddel dat ook veelzijdig vermomd kan worden en overal in verwerkt kan worden. In Zuid-Korea hebben ze het unieke concept dat mensen traditioneel tofu eten wanneer ze uit de gevangenis ontslagen zijn. Dit heeft te maken met de zuivere witte kleur van tofu, na het eten hiervan start een ex-gedetineerde ook met een schone lei. Carnaval is een feest voorafgaand aan de vastentijd, een tijd van bezinning, dus de symboliek van een schone lei past hier ook perfect bij.

 

Maar wat is tofu precies?

Het is een product gemaakt van sojamelk, vergelijkbaar met hoe kaas gemaakt wordt. Het is een eiwitrijk product dat laag is in calorieën en vet. Tofu heeft van zichzelf geen smaak en daardoor is het ook zo multi-inzetbaar. Het is erg geliefd bij vegetariërs en veganisten als vleesvervanger, maar ook bij de incidentele vleesloze maaltijd kan het worden gebruikt door de gezworen vleeseter.

Zoals al gezegd heeft tofu geen smaak van zichzelf, wel kan je voorgemarineerde tofu kopen of kan je het zelf marineren. Dit kan erg pittig of zachter van smaak, net wat je lekker vindt en wat past bij het gerecht. Niet alleen kan het ingezet worden als vleesvervanger, maar als je een zachte (zijden) tofu gebruikt en in de blender stopt kan je er zelfs een pudding van maken.

 

Voedingswaarden*

Tofu bevat veel eiwitten, maar niet zoveel als een stuk kip (11,6 gram tegenover 25,3 gram). Ook bevat tofu geen vitamine B12, iets wat veganisten moeten suppleren omdat dit enkel in dierlijke producten voorkomt. Wel is tofu lager in calorieën (113 kcal versus 226 kcal) en vetten (6,9 gram versus 13,8 gram) wanneer je dit met een stukje kip vergelijkt. De vetten die tofu wel bevat zijn voornamelijk meervoudig onverzadigd, dit zijn de betere vetten voor het lichaam. Kip daarentegen bevat meer verzadigd vet, dit zijn de vetzuren die bij veelvuldige consumptie in de bloedvaten kunnen ophopen. Tofu is op verschillende gebieden dus een gezonde keuze, maar het is wel altijd heel belangrijk om goed te variëren met je voeding. Op die manier krijg je namelijk voldoende verschillende voedingsstoffen binnen.

 

*Bovenstaande cijfers komen uit het Nederlands Voedingsstoffenbestand van de RIVM en zijn gemiddelde richtlijnen, afhankelijk van de soort tofu en het soort kippenvlees kunnen deze cijfers afwijken.