Komkommer

 

Zaterdag is het de Dag van de Komkommer, dat vraagt natuurlijk om leuke komkommerweetjes. Daarbij wil men rond deze tijd van het jaar vaak lekker fris eten, dus de komkommer is nu uitermate geschikt voor bij de maaltijd of als frisse snack tussendoor. Hoog tijd dat we de komkommer onder de loep nemen.

Komkommers bestaan grotendeels uit vocht, voor wel 97%. Ideaal als je met warm weer vergeet voldoende te drinken. Naast veel vocht bevat de komkommer ook veel vitaminen en mineralen. Ook zitten er wat vezels in, wat goed is voor de stoelgang. Deze vezels, vitaminen en mineralen zitten wel voornamelijk in de schil, zonde als je dit eraf snijdt of schilt! Verder bevatten komkommers erg weinig calorieën, maar je doet er best een tijdje mee voor je er één op hebt. Daardoor is het ideaal als snack tussendoor en helpt het om geen ander, ongezond, tussendoortje te pakken.

In Amerika verkopen ze ‘burpless cucumbers’. Dit zijn komkommers die laag zijn in cucurbitacine, dit stofje kan namelijk zorgen dat je gaat boeren. De komkommers in Nederland hebben dit sowieso al niet, waardoor wij minder last hebben van het boeren na het opeten van een komkommer. In Amerika is dit echter niet standaard en wordt dit dus specifiek vermeld wanneer een komkommer geen of minder cucurbitacine bevat.

En tot slot een komkommerweetje die niet over het opeten gaat, komkommers zijn namelijk ook heel goed voor de huid. Ze werken hydraterend en gaan veroudering van de huid tegen. Als je verbrand bent en je wat komkommerschijfjes op de verbrande plekken legt, helpt dit de huid kalmeren.