Aardappels

 

Vorige week was het de Dag van de Franse Frietjes, daarom gaan we het vandaag over aardappels hebben. In veel Nederlandse huishoudens is de aardappel een voedingsbron die vaak aanwezig is. Niet onbelangrijk om daar eens wat meer over te horen.

Aardappels bevatten verschillende B-vitamines en vitamine C en ook zitten er verscheidene mineralen in, waaronder calcium, fosfaat, kalium en magnesium. Aardappels leveren dus belangrijke voedingsstoffen.

Ook bevatten ze vezels, vezels zijn belangrijk voor een gezonde stoelgang. Daarnaast dragen vezels bij aan een verzadigingsgevoel, wat belangrijk is bij de avondmaaltijd. Ook zorgen voedingsvezels dat eten minder snel wordt afgebroken en dit is beter voor het lichaam.

Aardappels zijn rijk aan zetmeel, een voedingsstof die niet altijd volledig wordt afgebroken. Dat is niet erg, we spreken dan van resistent zetmeel, dit resistente zetmeel heeft een soortgelijke werking als voedingsvezels en zijn belangrijk voor de stoelgang. Wanneer je aardappels kookt en vervolgens laat afkoelen wordt er meer resistent zetmeel aangemaakt. Een koude aardappelsalade is dus lekker en gezond!

En Franse frietjes dan? Ook dat hoeft niet per se ongezond te zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je dit niet te vaak eet. Variatie is belangrijk bij een gezond eetpatroon. Let met frietjes ook op wat voor soort vet er gebruikt wordt, olie of vloeibaar vet is beter dan hard vet, omdat hard vet het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen. Ook zijn de sauzen die bij de frietjes worden gegeten vaak ongezond, hier zou je dus rekening mee kunnen houden door minder saus te gebruiken. Verder is het beter om niet te veel zout over de friet te strooien, dit kan namelijk de bloeddruk verhogen.

Na het lezen van deze blog hebben we natuurlijk allemaal zin in een lekker AVG-tje (aardappels, vlees en groente) of een portie friet. Alvast eet smakelijk voor vanavond!