Fijne Sinterklaas!

 

Vandaag is het zo ver. Het is 5 december, Sinterklaas! Voor veel mensen staat er een gezellige pakjesavond op de planning. Naast de cadeautjes staan er allerlei lekkernijen klaar. Pepernoten, chocola of een banketletter. Hoe kun je genieten van deze avond, maar ook op je gewicht letten?

 

Kies bewust en geniet met mate

Elk snoepgoed is even lekker, maar het ene bevat meer calorieën dan het andere. Snoepgoed wordt beschouwd als iets extra’s naast jouw reguliere maaltijden. Door de hoeveelheid extra calorieën te beperken, kun je op gewicht blijven. Met behulp van het onderstaande schema kun je een bewuste keuze maken.

 

Hoe kan ik de verleiding weerstaan?

Heb je moeite om met mate te genieten? Dan zijn er een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Haal niet te veel lekkernijen in huis. Kies bijvoorbeeld twee soorten snoepgoed uit. Wanneer er van alles op tafel staat, snoep je onbewust meer dan je zou willen. Wat er niet is, kun je ook niet nemen. Bovendien blijft er minder over.
  • Bedenk van tevoren wat je wilt snoepen en hoeveel. En belangrijk; geniet hier ook van!
  • Gebruik kleine bakjes of schaaltjes voor het snoepgoed. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er minder wordt gegeten uit kleine schaaltjes.
  • Serveer ook gezonde hapjes, zoals verse stukjes fruit (eventueel met kaneel) of rauwkost. Het paard van Sinterklaas is ook dol op wortels!
  • Bewust kiezen is niet alleen belangrijk, maar ook bewust proeven. Probeer bij elke hap stil te staan bij wat je eet en proeft. Kauw goed en geniet van de smaken. Bewust eten helpt ons om eerder verzadigd te raken en meer voldoening te halen uit wat we eten.

 

Fijne Sinterklaasavond!

 

 

diëtiste