Dieetadvies bij Voedselallergie
Een voedselallergie is een abnormale reactie van het lichaam op een bepaald voedingsmiddel, het allergeen. Zodra het allergeen het lichaam betreedt, maakt het lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen kunnen tot vervelende of zelfs gevaarlijke klachten leiden.
Veelvoorkomende allergenen en klachten
Veel voorkomende allergenen zijn: koemelk, kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda, soja, appel en sesamzaad. Bij verschillende mensen leiden deze allergenen tot verschillende klachten. Veel voorkomende klachten zijn:
✔ Huid: jeuk, eczeem, oedeem.
✔ Luchtwegen: astmatische klachten, neusklachten, oogklachten.
✔ Maagdarmstelsel: braken, diarree, verstopping, misselijkheid, weigeren van eten.
✔ Hart- en vaatstelsel: anafylactische shock.
✔ Overig: huilen, gedragsproblemen, groeiachterstand.
Een passend dieet voor elke allergie
Om een einde te maken aan de klachten, moeten de allergenen uit het voedingspatroon worden geëlimineerd. Dit noemt men het eliminatiedieet. Het is echter van belang dat uw voeding volwaardig blijft. Dit betekent dat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt die u nodig heeft. Wanneer u bepaalde voedingsmiddelen schrapt in verband met de allergie, moeten hiervoor in de plaats voedingsmiddelen worden gegeten die wél de belangrijke voedingsstoffen bevatten, maar niet het allergeen.
Wenst u een dieet dat past bij uw allergie? De voedingsdeskundigen van De Voedietist staan voor u klaar. Wij bieden u persoonlijke en professionele begeleiding, gewoon bij u in de buurt. De begeleiding wordt vergoed vanuit de basisverzekering.