Lichaamssamenstelling

 

Wanneer je bij een diëtist komt wordt er vaak ook naar het gewicht gekeken. Maar alleen het lichaamsgewicht zegt niet alles over jouw gezondheidstoestand en/of voortgang. Er zijn nog meer middelen die we gebruiken. In deze blog lees je hier meer over.

 

Body Mass Index (BMI)

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte.
De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. De BMI zegt dus puur iets over of je gewicht bij je lengte past, meer niet. Als voorbeeld kan een bodybuilder dus een veel te hoge BMI hebben, terwijl hij of zij weinig lichaamsvet heeft. De BMI zegt dus lang niet alles!

 

Middelomtrek

De middelomtrek is een maat voor de hoeveelheid vet in de buikholte. Veel vet in de buikholte is een risicofactor voor diabetes type II (suikerziekte) en hart- en vaatziekten.

 

Bio-impedantiemeting

Tijdens een Bio-impedantiemeting verkrijg je inzicht in je lichaamssamenstelling. Aan de hand van de uitslagen meten we de verhouding tussen de vetmassa en de vetvrije massa (waaronder de spiermassa). De meting duurt ongeveer 10 minuten en doet geen pijn. De meeste mensen voelen zelfs helemaal niets.

 

Is de meting zinvol?

Ja! Door het meten van de lichaamssamenstelling kunnen we zien of de behandeling het juiste effect heeft en in hoeverre het nodig is om het behandelplan aan te passen. Bij een vervolgmeting worden je vorderingen zichtbaar. Veel mensen hebben als doel om de vetmassa te verlagen en de spiermassa in stand te houden of te laten toenemen. De hoeveelheid spieren kan door middel van de juiste voeding en training veranderen. Met een normale weegschaal wordt dit effect niet gemeten. Met behulp van de juiste formules kunnen we berekenen wat je vetpercentage is. Een te hoog of te laag vetpercentage is ongunstig voor de gezondheid.

Sporters
Het meten van de lichaamssamenstelling is bijvoorbeeld heel zinvol als mensen veel sporten, waardoor de spiermassa kan toenemen. Hierdoor lijkt het alsof ze niet afvallen omdat spiermassa zwaarder is dan vetmassa.

COPD
Daarnaast kan een meting bij mensen met COPD ook zinvol zijn om de hoeveelheid spiermassa in de gaten te houden. Mensen met COPD verbruiken meer energie. Zodra er te weinig energie via voeding wordt binnen gekregen, dan is de kans op spierafbraak groter. Dit gaat ten koste van de conditie en de kracht. En dat is erg nadelig met het oog op de ziekte!

 

Binnenkort hebben al onze diëtisten beschikking tot een bio-impedantiemeting! Houd onze Facebook en Instagram goed in de gaten. We zullen jullie up-to-date houden.

 

 

diëtiste