Weet jij wat het verschil is tussen bewerkte en onbewerkte voedingsmiddelen? Kun je ook voorbeelden bedenken van producten? In deze blog behandelen we deze vragen en besteden we aandacht aan de gezondheidseffecten.
Niveaus van bewerking
Voor de gezondheid is het goed om zo veel mogelijk onbewerkte producten te gebruiken in je voedingspatroon. Er zijn verschillende niveaus van bewerking van onze voeding. Het geheel vermijden van bewerkte voeding is lastig. Groente en fruit kun je in pure vorm kopen, maar ook gewassen, gesneden en/of ingevroren. Dat is ook een vorm van bewerking. Melk wordt bijvoorbeeld gepasteuriseerd. Boter en brood zijn ook producten die bewerkt zijn. Echter, dit zijn voorbeelden van producten die geen onnodige toevoegingen hebben die nadelig kunnen zijn voor de gezondheid.
In sommige producten worden conserveringsmiddelen toegevoegd om het product langer houdbaar te maken, zodat we niet ziek worden door bedorven voedsel. Daarbij helpt het ook om minder voedsel te verspillen. Wat bijdraagt aan de duurzaamheid en het milieu. Dit is zeker niet verkeerd, want de voedingswaarde van het product verandert niet.
Daarentegen zijn er ook producten die flink bewerkt zijn. Denk hierbij aan snoepgoed, chocolade, gebak, chips, frisdranken, toetjes, kant-en-klaarmaaltijden etc. Hier wordt zout, suiker en palmvet aan toegevoegd. Dit heeft wel invloed op de voedingswaarde en maakt het product een stuk ongezonder. Er zitten in deze producten minder vitamines en mineralen, maar wel veel calorieën.
Etiket lezen
De super bewerkte producten worden vaak verpakt in aantrekkelijke verpakkingen. De fabrikanten spelen hierop in, wat ook wel marketing wordt genoemd. Never judge a book by it’s cover. Al kan een product gezond ogen, dit hoeft niet altijd zo te zijn! Ik geef je als tip om het etiket achterop de verpakking te lezen. Op die manier zie je wat er in het product zit en wat de voedingswaarden zijn. Onze tip: kies producten met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst. Wil je meer leren over het lezen van etiketten? Lees dan deze blog.
Het advies
Het is verstandig om zo min mogelijk sterk bewerkte voedingsmiddelen te gebruiken. Zeker wanneer je op je gezondheid en gewicht wilt letten. In Nederland krijgt een volwassene gemiddeld gezien te veel zout en suiker binnen, mede door het gebruik van bewerkte voeding. Laat de snacks, kant-en-klaar producten, pakjes en zakjes staan en kook zelf je maaltijden. Dat is een stuk gezonder en hoeft niet duur te zijn! Kortom: geef de voorkeur aan puur en onbewerkt! Heb je advies of inspiratie nodig? Maak gerust een afspraak of bekijk hier onze recepten.