Voeding en afvallen

 

De feestdagen zitten er al een tijdje op. We willen vaak allemaal het nieuwe jaar goed starten met vele goede voornemens. Eén van deze voornemens is vaak gezonder eten, meer sporten en in shape komen. We willen allemaal die mooie platte buik krijgen. Een vaak gehoorde vraag is of het mogelijk is om plaatselijk af te vallen. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat die buik weer strak wordt?

 

Plaatselijk afvallen is vaak heel erg lastig. Het is vaak niet mogelijk om alleen buikvet kwijt te raken, zonder dat er op andere plekken vetmassa verloren gaat. Ook veel buikspieroefeningen zullen er niet voor zorgen dat die buik weer helemaal strak wordt, dit versterkt met name de buikspieren.

 

Wel is beweging belangrijk om het afvallen te stimuleren. Als we minimaal 3 dagen in de week een half uur sporten, stimuleert dat de stofwisseling, waardoor we daar alle dagen in de week profijt van hebben. Dit is niet enkel buikspieroefeningen. Ook cardio en andere krachtoefeningen kunnen hiertoe bijdragen.

 

Wat betreft de voeding is het belangrijk om te minderen in het gebruik van koolhydraten. Koolhydraten is de verzamelnaam voor alle soorten suikers. Denk hierbij aan natuurlijke suikers, zoals zetmeel in brood, aardappelen en fruit, maar ook toegevoegde suikers in koek, snoep, frisdranken etc. Indien we hier te veel van binnen krijgen, belemmert dit de vetverbranding. Dit geldt met name voor de ‘snelle’, vezelarme koolhydraten in bijvoorbeeld koek en snoep en witte producten (zoals wit brood, witte rijst en pasta). Ook wordt het overtollige deel aan koolhydraten wat het lichaam niet nodig heeft opgeslagen als vetmassa. En helaas, met name rondom de buikstreek. Het minderen van de koolhydraten in de voeding, stimuleert dus de vetverbranding en met name de vetverbranding rond om de buikstreek (dit heeft te maken met het hormoon insuline)! Wel is het van belang om voldoende eiwitten en vetten te blijven gebruiken, zodat het geen eenzijdig en onvolwaardig voedingspatroon wordt.

 

De diëtiste kan hierbij helpen door een persoonlijk voedingsschema op te stellen dat gericht is op het minderen van de koolhydraten in de voeding en het kiezen van de juiste soorten.

 

 

diëtiste