Goed voor

mens en milieu

Tegenwoordig zijn duurzaamheid en voeding hot topics. Duurzaamheid op zichzelf is een erg ruim begrip. Gespecificeerd naar voeding wordt duurzaamheid volgens de overheid als volgt omschreven:

Duurzaam voedsel betekent een productie en consumptie met respect voor mens, dier en milieu en klimaat. Hieronder vallen het dierenwelzijn, natuurbehoud, milieu en klimaat en fair trade (eerlijke handel).

Een hele mooie omschrijving, maar wat kunnen wij zelf nou doen om zo duurzaam mogelijk te eten?

Hieronder een aantal tips ter inspiratie.

 

Tip 1 – Koop fair trade producten

 

Fair trade staat voor eerlijke handel. Denk hierbij aan open en eerlijke prijzen en afspraken tussen de koper en de verkoper van het product. Fair trade producten zijn onder andere te herkennen aan onderstaande logo’s.

Tip 2 – Verspil zo min mogelijk voedsel

 

Dit is beter voor het milieu én voor de portemonnee! Een handige manier om te bepalen hoe groot een aanbevolen portie rijst of pasta per persoon is, is bijvoorbeeld door gebruik te maken van het eetmaatje. Deze is kosteloos te bestellen bij het Voedingscentrum en erg handig om de portiegroottes te bepalen.

 

Tip 3 – Gebruik zo min mogelijk bewerkte producten

 

Bewerkte producten zijn meer belastend voor het milieu dan producten die rechtstreeks uit de natuur komen. Denk aan verpakkingen van producten en aan de chemische stoffen die gebruikt worden om een product bijvoorbeeld een mooi kleurtje te geven. Minder goed voor het milieu dus en vaak ook een minder gezonde keuze voor het lichaam.

 

Tip 4 – Eet groente en fruit uit het seizoen

 

Dit heeft minder ‘hulp’ nodig om te groeien, en daarnaast is het vaak ook nog lekkerder en goedkoper!

 

Tip 5 – Eet eens een dag geen vlees in de week

 

Groenten belasten het milieu minder dan vlees dat doet. Volgens Stichting Wakker Dier at men in Nederland in 2016 gemiddeld 78,6 kg per jaar. Een kilo vlees staat qua Co2-uitstoot vrijwel gelijk aan 1600 km rijden in een auto, dus reken maar uit!

Voor verdere vragen over duurzame voeding kun je altijd een afspraak maken met één van onze diëtisten. Het zou natuurlijk super zijn als we er met zijn allen voor zorgen dat we goed voor de wereld zorgen. Alle beetjes helpen!

 

diëtiste

 

Bron:
Vleesconsumptie rapport WER – Wageningen University & Research