BBQ time!

 

Met deze zomerse temperaturen komen de heerlijke BBQ geuren ons weer van alle kanten tegemoet. Veel mensen geven aan dat ze in de zomer het liefst barbecueën in plaats van koken, maar bang zijn dat het nadelig is voor de lijn. Natuurlijk zijn er valkuilen, maar het kan ook op een hele leuke, lekkere en gezonde manier! Hieronder volgen een aantal tips en lekkere gerechten.

 

1. Voorkom dat je ziek wordt. Zorg dat vlees goed gaar is, voorkom kruisbesmetting met rauw vlees en bewaar je vlees en vis zo lang mogelijk gekoeld.

 

2. Maak lekkere salades en groentespiezen (lekker recept volgt hieronder)! Eet juist wat minder brood (veel koolhydraten!) met smeersels en neem iets minder vlees.

 

Recept: Groentespiezen

Dit heb je nodig:

  • 1 aubergine
  • 1 doosje kastanjechampignons
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 2 el olijfolie

Zo maak je het:

Kook de blokjes aubergine 2 minuten in kokend water en laat ze afkoelen. Rijg de blokjes aubergine, tomaatjes en champignons aan een spies en bestrijk de spiesjes dun met olie. Breng op smaak met peper en zout en grill ze op de BBQ in ca. 5 minuten gaar.

 

3. Kies voor onbewerkte soorten vis en vlees in plaats van worst, spare ribs en hamburgers. Marineer bijvoorbeeld kipfilet, zalm, witvis of rundvlees in een lekkere, zelfgemaakte marinade van verse kruiden, peper en olie. Maak een spiesje met afgewisseld groente, zoals ui, champignons, paprika, tomaat, courgette, etc.

 

4. Maak zelf lekkere sausjes. Veel kant-en-klare sauzen zijn op basis van room en/of mayonaise en bevatten veel calorieën, verzadigde vetten en zout. Maak eens een sausje op basis van (Griekse) yoghurt met verse kruiden, bosui en/of knoflook. Of maak eens de volgende dips (ook lekker om bovenstaande spies in te dippen!).

Yoghurt-komkommerdip

  • Klein bakje Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ komkommer, geraspt (zonder zaadlijsten)
  • Verse muntblaadjes, fijngesneden

Tip: je kunt een eigen creatie maken, door aan de yoghurt allerlei kruiden (kerrie, dille, bieslook, peterselie, munt), noten (walnoot, hazelnoot, paranoot, pijnboompit, sesamzaad), fijngesneden en uitgelekte rauwkost (radijs) en ui (bosui, lente-ui, rode ui) toe te voegen.

 

Kikkererwtendip

  • 1 blikje kikkererwten, gepureerd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • citroensap
  • koriander
  • zout en peper


Guacamoledip

  • 2 rijpe avocado’s, geprakt
  • 1 tomaat, in kleine stukjes
  • ½ limoen, uitgeperst
  • 1 groente chilipeper, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • koriander
  • zout en peper

 

 

Eet smakelijk!

 

 

diëtiste