Bewust met

een oranje tintje

Op vrijdag 27 april is het weer zover en kleurt heel Nederland oranje voor Koningsdag 2018. Een dag waarbij we hopen op mooi weer, gezellige vrijmarkten, feestjes en natuurlijk lekker eten. Maar dan moet dat lekkere eten natuurlijk wel verantwoord zijn. Ik noem het ‘bewust met een oranje tintje’. Hier een aantal leuke oranje recepten voor je op een rij! Dan kun je alvast in de stemming komen.

 

1. Oranje soep

Dit heb je nodig:

  • 125 gr rode linzen (eventueel ook te vervangen door 2 aardappels)
  • 1 oranje pompoen
  • 4 cm gemberwortel, geraspt
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 uitje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetl olijfolie
  • 200 ml kokosmelk
  • klein bakje Griekse yoghurt
  • 4 naanbroodjes
  • koriander voor garnering
  • 50 cc sinaasappelsap van sinaasappel

 

Zo maak je het:

Was de rode linzen en maak de pompoen schoon. Snijd de pompoen met een groot mes in vieren en verwijder de zaden en de zaadlijsten. De pompoen schillen is niet noodzakelijk. Snijd de helft van de pompoen in blokjes. Zet 1250 ml water op het vuur en voeg de linzen, pompoenblokjes, bouillonblokjes en gemberwortel toe. Kook deze ongeveer 30 minuten door, totdat alles zacht is.

Hak ondertussen de ui en knoflook fijn en fruit deze in een klein scheutje olie lichtbruin. Pureer de soep en voeg daarna de ui, knoflook en kokosmelk toe en roer goed door. Voeg eventueel nog een beetje peper en zout toe en verwarm zachtjes op laag vuur.

Schep de soep in borden of kommen en doe er een eetlepel yoghurt in. Je kunt ook de yoghurt losroeren met een klein beetje water en met een theelepel een kroontje op de soep tekenen. Bestrooi de soep eventueel met wat koriander. Serveer met naanbrood.

 

2. Crostini met mango

Dit heb je nodig:

  • 1 rijpe mango
  • 2 eetl balsamico-stroop
  • 125 gr verse geitenkaas
  • 1 stokbrood
  • paar blaadjes verse basilicum
  • optioneel: verse basilicum

 

Zo maak je het:

Snijd het stokbrood in sneetjes en toast deze 2 minuten in de oven of in een grillpan.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Besmeer het stokbrood met verse geitenkaas. Leg de mangoblokjes hierop>
Garneer met wat balsamico-stroop en eventueel verse basilicum.

 

3. Oranje paprika snack 

..met roomkaas en bieslook

Dit heb je nodig:

  • 2 sweet bite mini paprika oranje
  • 2 eetl roomkaas
  • wat verse bieslook (ca. 10 sprietjes)
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout
  • toastjes

 

Zo maak je het:

Knip de bieslook fijn. Snijd de knoflook in hele kleine stukjes (niet persen in verband met de smaak). Meng de roomkaas met de bieslook en knoflook en breng op smaak met peper en zout. Snijd het kapje met het steeltje van de mini paprika. Verwijder de zaadlijsten. Vul de paprika met de roomkaas, wikkel in aluminiumfolie en plaats in de koelkast om op te stijven (eventueel kort in de vriezer leggen). Snijd de paprika met een scherp mes in plakjes van ½ cm. dikte. Leg de plakjes op een toastje.

 

 

4. Snack taco-paprika’s (koolhydraat-arm)

Dit heb je nodig:

  • 10 snackpaprika’s
  • 300 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetl tomatenpuree
  • 50 ml water
  • Mexicaanse kruiden zonder zout
  • handje geraspte kaas
  • 125 ml zure room
  • 10 zwarte olijven
  • paprikapoeder

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui en knoflook en fruit deze aan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Kruid het vlees met de kruiden. Roer de tomatenpuree en het water erdoor. Laat het geheel 10 minuten pruttelen. Snijd de snackpaprika’s in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en leg ze op een bakplaat (of ovenschaal).

Vul de paprika’s met het gehaktmengsel, beleg met een paar plakjes olijf en bestrooi met wat kaas. Zet ze 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer de paprika’s met wat zure room en paprikapoeder.
Voeg nu de tomatenpuree, water en kruiden toe.

 

5. Oranje meloensoep met parmaham

Dit heb je nodig:

  • 1 cantaloupe meloen
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel honing
  • snufje peper
  • 2 plakken parmaham
  • blaadjes verse basilicum
  • 100 ml water

 

Zo maak je het:

Leg de parmaham op een bord met keukenpapier en dek het losjes af met ander keukenpapier. Zet vervolgens 50 seconden per plak parmaham in de magnetron op de hoogste stand (900 watt). Je kunt parmaham ook op een bakplaat met bakpapier leggen. Zet het dan ongeveer 6 minuten in de oven op 200 graden tot de ham krokant is.

Snijd de meloen in vieren en verwijder de schil en de pitjes. Snijd het vruchtvlees grof en doe het in de blender. Voeg het sap van de citroen, het water, honing, basilicum en een snuf peper toe en mix alles goed door elkaar.
Plaats dit meloenmengsel minimaal 2 uur in de koelkast.
Roer het meloenmengsel vervolgens goed door en schenk het in sherryglaasjes.
Garneer het glas met wat parmaham of een blaadje basilicum.

Parmaham simpel = plak ham oprollen, 2 prikkers er doorheen steken, doorsnijden en aan een glas hangen.

Fijne Koningsdag!

 

diëtiste