Liefde gaat

door de maag

14 februari, de dag van de liefde. Verras jouw valentijn met deze simpele en verantwoorde gerechten. Liefde gaat immers door de maag.

 

VOORGERECHTEN

Hartige courgette-roosjes

Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten oventijd

 

 

Dit heb je nodig (voor 6 stuks):

  • 1 courgette
  • 6 plakken hartig deeg
  • 3 plakken parmaham
  • een handje geraspte kaas (30+)
  • een snufje oregano
  • olie om in te vetten
  • eventueel bloem tegen het plakken
  • muffinvorm
  • kaasschaaf of mandoline

 

Zo maak je het:

Laat de velletjes deeg ontdooien en verwarm de oven op 200 graden. Snijd de courgette in dunne plakjes met de kaasschaaf of mandoline. Maak ze niet te dik want ze moeten kunnen buigen. Druk 2 vellen deeg aan elkaar en snijd deze over de lengte doormidden zodat er 6 lange stroken deeg ontstaan. Gebruik eventueel een beetje bloem tegen het plakken. Beleg de bovenkant van een deegstrook met plakjes courgette en laat deze iets overlappen over elkaar. Leg er een stuk parmaham op en bestrooi met wat kaas en oregano. Rol dan voorzichtig op en druk de onderzijde ietsjes dicht. Vet de muffinvorm in met wat olie of boter en zet de hartige roosjes hier in. Bestrijk ook de bovenzijde met een beetje olie zodat ze niet snel verbranden. Bak de 30 min in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Serveer ze direct of bewaar ze afgesloten in een trommel en warm ze een paar minuten op in de oven.

Voor de vegetarische variant kun je de parmaham en kaas vervangen door bijvoorbeeld spinazie, zuivelspread en pijnboompitten.

 

Hartensalade met munt dressing

Bereidingstijd: 35 minuten

 

 

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 75 gram sla
  • een halve komkommer
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 avocado
  • 125 gram aardbeien
  • een handje ongezouten pistache noten
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • een hartvormige steker

 

Dressing:

  • een snufje peper en Italiaanse kruiden
  • verse munt bladeren
  • 1 eetlepel citroensap
  • een scheut olijfolie

 

Zo maak je het:

Snijd de komkommer in plakjes en druk met de hartvormige steker vormpjes hier uit. Mocht je er geen in huis hebben dan kun je ze ook met een mesje in een hartjesvorm snijden. Druk ook vormpjes uit het brood en toast deze kort in een droge pan of in de oven krokant. Snijd de aardbeien en avocado in plakjes. Snijd de muntblaadjes fijn en meng deze met de rest van de ingrediënten voor de dressing en zet apart. Snijd de mozzarella in plakken en druk of snijd ook hier hartjesvormen uit. Verdeel de sla over 2 kommen of borden. Leg wat aardbeien, avocado, hartjes komkommer en hartjes mozzarella er op. Bestrooi met pistachenootjes en besprenkel met de frisse munt dressing. Serveer de hartvormige toastjes er bij en eet smakelijk!

 

HOOFDGERECHTEN

 

Pasta met broccoli en zalm

Bereidingstijd: 60 minuten

 

 

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 400 gram broccoli (in roosjes)
  • een half blokje groentebouillon
  • een halve avocado
  • 125 gram cherrytomaten
  • een halve rode ui
  • verse basilicum
  • 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • twee zalmmoten (in totaal ca. 250 gram)
  • 200 gram volkoren spaghetti
  • een staafmixer

 

Zo maak je het:

Begin met het maken van de tomatensalsa. Snijd de tomaatjes in vieren en hak de ui fijn. Schep de tomaatjes, ui, grof gehakte basilicum en olijfolie door elkaar. Kook de spaghetti gaar volgens de verpakking. Breng ongeveer een 1 liter water met het halve bouillonblokje aan de kook. Voeg de broccoli toe en doe de deksel op de pan. Kook ongeveer 6 a 7 minuten tot ook de steeltjes zacht beginnen te worden. Giet de broccoli af maar vang het kookvocht op. Houd 1/3 van de roosjes apart en doe de rest terug in de pan. Voeg een scheutje van het kookvocht aan de broccoli in de pan en pureer met de staafmixer fijn. Voeg de avocado in stukken toe en pureer mee. Als het mengsel nog erg dik is kun je er wat extra kookvocht aan toevoegen. Bestrooi de zalm met peper. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de zalm aan beide kanten mooi bruin en gaar van binnen. Schep de broccolisaus door de pasta en verwarm eventueel nog even in de pan. Schep de overgebleven broccoliroosjes erdoor. Serveer de pasta met de gebakken zalm en de tomatensalsa. Bestrooi met pijnboompitten.

 

Thaise stijl courgette-noedels met omeletrol

Bereidingstijd: 30 minuten

 

 

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 2 middelgrote courgettes of 1 bak courgetti/courgette-spaghetti (400 gram)
  • 1 ui
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 rode peper
  • 1 bosui
  • 100 gram Shiitake paddenstoel of champignons
  • 1 scheutje sesamolie
  • 150 gram wortels in plakken
  • 60 gram ongezouten cashewnoten
  • 3 eieren
  • peper
  • 1 theelepel sesamzaad
  • een Spirelli

 

Zo maak je het:

Maak van de courgette slierten d.m.v. de Spirelli of neem voor het gemak een bak courgette-spaghetti. Hak de ui fijn en bak deze in een (wok)pan in een scheutje sesamolie. Snijd de rode peper door midden, verwijder de zaadjes en hak de peper fijn. Houd een beetje apart voor de garnering en bak de rest mee met de ui. Voeg de wortels in plakjes toe. Voeg de gembersiroop, sojasaus en oestersaus toe aan de pan. Voeg dan ook de shiitake of champignons toe in plakjes en laat een paar minuten bakken. Klop de eieren los in een kom met een beetje peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en schenk het eiermengsel hierin. Laat stollen en draai de omelet dan om. Bak ook de andere zijde van de omelet nog licht bruin. Voeg de courgetti toe aan de wokpan en bak 2 à 3 minuten mee. Schep op het laatst de cashewnoten erdoor. Serveer de courgette-noedels met de opgerolde omelet. Garneer met wat ringetjes bosui, rode peper en wat sesamzaadjes. Dit gerecht is niet alleen vegetarisch, maar ook koolhydraatarm. Tast toe!

 

NAGERECHTEN

Chocolade aardbeien

Bereidingstijd: 20 minuten + 1 uur wachttijd

 

 

Dit heb je nodig (voor 10 stuks):

  • 10 aardbeien
  • 50 gram pure chocolade
  • fijngehakte pistachenoten, kokosrasp of gekleurde dip
  • tapasprikkers

 

Zo maak je het:

Smelt de pure chocolade au bain marie. Was de aardbeien en droog ze af met een stuk keukenpapier. Prik de tapasprikkers in het kroontje van de aardbei. Houd de prikker vast met je hand en doop de aardbei in de chocolade. Bestrooi met de decoratie of haal ze voorzichtig door een bordje met dip en leg op een stukje bakpapier en laat in de koelkast stollen voor een uur. Serveer de aardbeien op een leuke schaal. Enjoy!

 

Mini cheesecake in een glas

Bereidingstijd: 40 minuten + 2 uur wachttijd

 

 

Dit heb je nodig (voor 5 stuks):

  • ca. 8 volkoren biscuits
  • 30 gram gesmolten margarine
  • 300 gram Monchou
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 gram Griekse volle yoghurt
  • 1 zakje vanille suiker
  • 40 gram suiker
  • 5 kleine glaasjes
  • een (hand)mixer
  • eventueel een spuitzak

 

Topping:

  • 125 gram frambozen of andere rode vruchten
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • fijngehakte pistachenoten, walnoten of pecannoten (optioneel)

 

Zo maak je het:

Verkruimel de koekjes fijn en meng met de gesmolten boter. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van de glaasjes en druk zachtjes aan met een klein lepeltje. Mix de roomkaas met een zakje vanillesuiker, yoghurt, citroensap en suiker. Schep het romige mengsel in de glaasjes. Het is lastig om dit netjes te doen maar je kunt naderhand met een vochtig keukenpapiertje langs de randen gaan of het met een spuitzak erin spuiten. Bewaar een beetje fruit voor de decoratie en verwarm de rest in een pannetje met de suiker en een eetlepel water. Week de blaadjes gelatine in een kom met koud water. Als het fruit uit elkaar is gevallen en er een fruitmengsel is ontstaan voeg je de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door en schep of giet dit fruitmengsel in de glaasjes als laatste laagje. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast en verdeel het overgebleven fruit over de cheesecakes en bestrooi eventueel met wat fijngehakte nootjes.

 


diëtiste