Het ontbijt;

de belangrijkste maaltijd van de dag

Het ontbijt is de belangrijkste start én maaltijd van de dag. Of je nou naar school of werk gaat, of misschien een vrije dag hebt. Het is belangrijk om deze maaltijd (en andere maaltijden) niet over te slaan. We moeten ons lichaam goed voeden met de juiste voedingsstoffen. Een regelmatig voedingspatroon zorgt er ook voor dat we op gewicht blijven en gezonder leven.

Ik start mijn dag met een goed ontbijt waarvan ik lang verzadigd blijf. Zeker op een werkdag met een vol spreekuur is dit erg belangrijk. Een goed en stevig ontbijt zorgt ervoor dat ik voldoende energie heb, tot aan de lunchpauze. Een volwaardig ontbijt bevat eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten, vitamines, mineralen, vezels en vocht.

 

Mijn ontbijt bestaat vaak uit:

 

  • 200 à 250 gram halfvolle Franse kwark met een halve banaan;
  • 2 volkoren knäckebröd met een laagje halvarine en een voorgesneden plak 30+ kaas en rucola;
  • een flinke mok groene thee.

 

De portie kwark zorgt ervoor dat ik een lange tijd verzadigd ben, door de ruime hoeveelheid eiwitten. Daarnaast krijg ik hierdoor calcium en B-vitamines binnen. De halve banaan vervang ik in de zomerperiode ook wel eens door rode vruchten voor een frisse smaak. Door het toevoegen van vers fruit aan je ontbijt, krijg je al een deel van je dagelijkse portie fruit binnen, met de bijbehorende vitamines en vezels. Volkoren graanproducten bevatten veel vezels die de darmwerking bevorderen. Daarnaast blijven vezelrijke producten langer in je maag en zorgen daarmee voor meer verzadiging. Een laagje halvarine bevat goede vetten en toegevoegde vitamine A en D. Ik drink graag thee uit mijn grote mok, want hierdoor krijg ik meteen een grote hoeveelheid vocht binnen.

 

Voor de variatie

 

Hieronder vind je ideeën en variaties voor een goed en volwaardig ontbijt.

  1. 200 à 250 gram ongezoete, halfvolle yoghurt, Griekse yoghurt, Skyr of kwark met 4 eetlepels muesli, een halve appel en een theelepel kaneel, met een beker thee zonder suiker.
  2. 2 sneetjes volkorenbrood met een laagje halvarine of margarine, belegd met een (in olie) gebakken ei en een plakje kipfilet, met plakjes tomaat of komkommer. Een beker halfvolle melk.
  3. Een schaaltje Brinta of ongezoete havermoutpap (van 200-250 ml halfvolle melk of sojamelk en 40-50 gram havermout/Brinta) met een handje rode vruchten (of ander stuk fruit), 6 halve walnoten (in stukjes) en een beker thee zonder suiker.
  4. 4 volkoren crackers of knäckebröd met een laagje halvarine of margarine en belegd met hummus, een halve avocado en kipfilet. Een beker halfvolle melk of karnemelk.
  5. Overnight oats: 200 ml halfvolle melk met 40-50 gram havermout en een snufje kaneel de hele nacht in de koelkast zetten en de volgende ochtend serveren met wat stukjes fruit en een eetlepel ongezouten noten. Een beker thee zonder suiker.

Moeite met ontbijten?

Geen nood! Onze (Voe)diëtisten kunnen jou hierbij ondersteunen met tips en adviezen.

 

diëtiste