Kleine moeite,
grote winst!

We weten allemaal dat het heel belangrijk is om genoeg water te drinken, maar hoeveel is ‘genoeg’?

Water speelt een grotere rol in ons leven dan we ons bewust zijn. Het is niet voor niets dat ons lichaam voor 50-60% uit water bestaat! Water is niet alleen een verfrissende, goedkope en makkelijke dorstlesser. We hebben het ook nodig bij de opname van voedingsstoffen in de darmen en bij het vervoer van voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen. Daarnaast is het ook belangrijk bij het reguleren van onze lichaamstemperatuur (zweten!).

Hoeveel hebben we nodig?

Zoals wel bekend is, hebben we minimaal 1,5 liter (6 grote glazen) vocht nodig per dag. Als Nederlanders zitten we gemiddeld op 1,9 liter per persoon per dag en redden dit dus keurig. Hoeveel we per persoon precies nodig hebben, hangt af van je leeftijd, de temperatuur, activiteit, voeding en voedingstoestand. In sommige situaties hebben we een hogere behoefte aan vocht.
Denk bijvoorbeeld aan topsporters of wanneer we flinke zomerse temperaturen aantikken. Bij sommige aandoeningen is juist een vochtbeperking van toepassing. Als diëtiste speel ik een rol in het bepalen van de juiste hoeveelheid vocht dat nodig is jouw specifieke situatie.

Ben je nieuwsgierig of jij voldoende drinkt? Dan adviseer ik om je vochtinname eens bij te houden. Dit kun je doen met behulp van een app (voorbeelden hiervan zijn: ‘mijn waterbalans’ of ‘Hydro Coach’), maar gewoon eens meten met een ouderwetse maatbeker werkt natuurlijk net zo goed! Niet alleen water telt mee in je vochtvoorziening, ook bijvoorbeeld thee, koffie, melk, yoghurt, soep of limonade mag je meetellen.

Heb je moeite met voldoende water drinken? Lees dan eens deze tips!

 


Wat nu als het water vervuild is?

In de media gaan de laatste tijd verschillende, verontrustende verhalen de ronde over ons drinkwater. Pas als je op vakantie gaat, waar kraanwater niet vanzelfsprekend ook drinkwater is, staan we stil bij hoe belangrijk dat eigenlijk voor ons is. Ook in Nederland wordt ons drinkwater in twijfel gebracht door het veel besproken ‘GenX’. In een risicoanalyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd geconcludeerd dat het drinkwater overal in Nederland veilig is. Een mogelijk kankerverwekkende stof, die in de GenX-technologie zit, is op meerdere plaatsen in Zuid-Holland in het drinkwater gemeten. Gelukkig blijven de concentraties zo laag dat mensen er geen gezondheidsschade door oplopen.

Ik adviseer mijn cliënten kraanwater te drinken. Zowel mineraalwater als kraanwater is in Nederland van uitstekende kwaliteit. Er zitten geen calorieën in en het tast je gebit niet aan. Je kunt jezelf een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Daarnaast is kraanwater veel beter voor het milieu dan (bron) water uit een fles of pak.

Heb je hier vragen over of behoefte aan tips? Schroom dan niet om contact met me op te nemen.

 


Diëtist


Bronnen:

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Nederlandse Vereniging Frisdranken, Water, Sappen
Algemeen Dagblad
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu