Afgelopen maandag was het Wereldproefdierendag. Deze dag is opgericht als protest tegen dierproeven en om bij deze dieren stil te staan. Daarom gaan we het nu hebben over de initiatieven die mensen nemen om minder dierlijke producten te nuttigen. We gaan kijken naar de verschillende termen die er zijn. Wellicht heb je weleens gehoord van vegetariërs of veganisten, maar wat houdt het nou allemaal in? En welke termen zijn er verder nog? Mogelijk vind je het maar ingewikkeld, zoveel verschillende termen, en is het niet eigenlijk allemaal hetzelfde? Vandaar dit overzicht met duidelijk de verschillen en overeenkomsten.
Vegetarisme
Vegetarisch, dat is de term die je het vaakst hoort, omdat dit ook het meest voorkomt. Vegetariërs zijn mensen die geen vis of vlees eten. Vegetarisme gaat in principe alleen over iemands eetpatroon en niet over iemands leefpatroon. Dit kan natuurlijk per individu verschillen, maar de term op zichzelf betekent enkel het onthouden van vis- en vleesgerechten. De redenen voor een vegetarisch dieet kunnen heel uiteenlopend zijn: voor het milieu, het dierenwelzijn of voor de gezondheid. Er is niet één reden voor vegetarisme, iedereen kan een andere motivatie hebben.
Pescetarisme
Misschien ken je iemand die geen vlees eet, maar wel vis, dit noemen we pescotarisme of pescetarisme. Een pescetariër eet dus geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vissen, schelpdieren en andere zeedieren. Ook hier kunnen de beweegredenen erg verschillen en per individu anders zijn.
Flexitarisme
Sommige mensen willen best een dagje minder vlees eten, maar willen niet volledig vegetarisch of pescetarisch zijn, daarom kiezen ze ervoor om flexitariër te zijn. Ze zijn als het ware flexibele vegetariërs, als ze voor een etentje langskomen zullen ze het waarschijnlijk niet erg vinden als je een vleesgerecht op tafel zet, omdat ze zo nu en dan toch vlees en vis eten.
Veganisme
Dan veganisme, dit hoor je steeds meer, de vegan lifestyle. Een veganist nuttigt geen enkel dierlijk product, dus onthoudt zichzelf niet alleen van vlees- en visproducten, maar ook van bijvoorbeeld zuivelproducten, eieren en honing. Daarnaast is veganisme niet enkel een aangepast eetpatroon, maar ook een aangepaste leefstijl, veganisten gebruiken geen dierlijke producten in ieder aspect van hun leven. Ze dragen bijvoorbeeld geen leren, wollen of zijde kleding, ze gebruiken geen producten die op dieren zijn getest en ze dragen geen parelketting of oorbellen met veertjes. Een veganist past het veganisme toe op hun hele leven, niet enkel een bepaald onderdeel. Natuurlijk kan het zijn dat iemand kiest om deels veganist te zijn, iedereen maakt daarin hun eigen keuze.
Carnisme
Heb je weleens van carnisme gehoord? Dit is het meest voorkomende, carnisme is namelijk wat wij als de ‘standaard’ zien. De meeste mensen gebruiken en nuttigen producten met een dierlijke afkomst. Veel mensen zien dit als ‘normaal’, maar de term die hiervoor gebruikt wordt is carnisme.
In het kort
Wanneer het over voeding en leefwijze gaat is er dus een heel spectrum, aan de ene kant hebben we carnisme en de tegenhanger daarvan is veganisme. Daar tussenin zitten een heleboel andere termen, zoals vegetarisme, pescetarisme en flexitarisme en naast deze bekendere termen zijn er nog meer termen, op die manier kan iedereen een naam kiezen die past.