Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, je hebt er vast wel eens van gehoord. Vandaag volgt er in deze blog een korte introductie en lees je wat je met voeding kunt doen.
Insuline
In je lichaam spelen vele hormonen allemaal hun eigen rol om te zorgen dat de nodige processen goed lopen. Eén van die belangrijke hormonen is insuline. Insuline regelt de glucosestofwisseling, wat inhoudt dat de glucose (suiker) uit het bloed wordt gehaald en in de lever en spieren wordt opgeslagen. Die voorraad glucose kan dan later weer gebruikt worden wanneer het lichaam dat nodig heeft, bijvoorbeeld tijdens lichamelijke inspanningen.
Het kan zijn dat iemands lichaam niet goed meer reageert op het hormoon insuline, of dat het hormoon helemaal niet meer aangemaakt wordt door het lichaam. We spreken dan van diabetes mellitus, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Dit zorgt er dan voor dat de suikerspiegel na het eten heel hoog blijft en niet daalt zoals wel gewenst is.
Voeding
Doordat de glucosestofwisseling niet naar behoren werkt, is het vaak raadzaam om de suikerinname in de gaten te houden. Medicatie kan goed helpen bij diabetes, maar het kan helpen om ook naar de voeding te kijken. Niet alleen de suikerinname, maar ook de voeding in zijn algemeen. Gezonde voeding is altijd al heel belangrijk en zeker wanneer er sprake is van een lichamelijke aandoening zoals diabetes.
Bij diabetes is het beter om volkorengraanproducten te eten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Ook is het beter om geen suikerrijke dranken te drinken, maar een alternatief zonder suiker. Verder kunnen tussendoortjes als koekjes en snoepjes beter vervangen worden door een volkoren cracker, deze zorgt voor een minder snelle en hoge stijging van de bloedsuikerspiegel.
Dit zijn vrij algemene adviezen, maar gelukkig kan er nog veel meer bereikt worden met de voeding. Voor een advies op maat kan je contact opnemen met onze diëtistenpraktijk, wij helpen je graag verder!