Zonder na te denken neem je een hap in je mond, je kauwt een beetje en slikt het door. Hoe vaak krijg je op die manier je eten binnen? Waarschijnlijk het gros van de tijd. Jammer dat we dit vaak zo gedachteloos doen, want kauwen op je eten is belangrijker dan je misschien zou verwachten.
Allereerst helpt kauwen het verzadingsgevoel te stimuleren. Wanneer je meer kauwt zal je sneller het gevoel hebben vol te zitten. Wanneer je calorierijke dranken drinkt of vloeibare voeding eet, zit je minder snel vol en loop je het risico meer te eten of te drinken dan nodig is. Dit komt doordat de hersenen het kauwen associëren met het nuttigen van voeding. Ook duurt het altijd even voordat de maag een signaal af geeft wanneer die voldoende gevuld is. Wanneer je veel kauwt en daardoor langzamer eet, heb je minder gegeten tegen de tijd dat je maag de voeding signaleert.
Niet alleen draagt het bij aan het verzadigingsgevoel, het zorgt ook dat je voedsel beter verteerd wordt. Door veel te kauwen wordt er ook meer speeksel aangemaakt, wat belangrijk is voor de afbraak van je voeding. Daarnaast is het zeker bij plantaardige voeding belangrijk om goed te kauwen zodat alles goed fijngemalen wordt. Neem bijvoorbeeld pitten en zaden, als die niet goed fijngekauwd worden, kom je die soms in zijn geheel weer tegen in de ontlasting. Dit is natuurlijk zonde, omdat je hier belangrijke voedingsstoffen uit zou kunnen halen.
Tot slot verscherpt kauwen je concentratievermogen en heeft het gunstige effecten op je geheugen. Zoals je ziet is het een heel belangrijk proces wat meer aandacht verdient dan het nu vaak krijgt. Dit is iets om nog eens over na te denken en eens goed te herkauwen!