Chocolade

 

Valentijnsdag staat al bijna voor de deur, dat betekent chocolade en bloemen, maar is het wel verstandig om chocolade te eten? Is dat eigenlijk niet heel ongezond?

 

Suiker en vet

Helaas is het eten van chocolade inderdaad niet heel gezond. Witte chocolade en melkchocolade bevatten namelijk heel veel suikers. Dit is natuurlijk niet per se slecht voor je, maar iedere gram suiker levert weer 4 kcal. Je hoeft niet veel blokjes chocolade te eten om toch veel suiker binnen te krijgen. Daarbij zit er ook veel vet in chocolade en helaas zijn dit de verzadigde vetten. Hier hebben we het vorige week nog over gehad, dit zijn juist de verkeerde vetten.

Is het dan misschien beter om voor pure chocolade te gaan? Daar zal toch wel minder suiker in zitten? In pure chocolade zit inderdaad minder suiker, maar het scheelt meestal niet veel. Je kunt hiervoor het beste de voedingswaarden met elkaar vergelijken door de etiketten te bekijken.

 

Dus…

Als je nou toch graag jezelf of je geliefde een beetje chocolade cadeau wil doen, welke kies je dan? In dat geval zouden we toch voor de pure chocolade gaan, dit omdat suikers heel snel vrijkomen in het lichaam en daardoor plotseling heel veel energie leveren. Wanneer het lichaam hier snel op inspeelt en dit wegwerkt, valt het lichaam daarna ineens in een suikerdip, waardoor je direct weer erge honger krijgt. Om te voorkomen dat je bloedsuikerwaarden zo heen en weer slingeren is het beter om niet te veel snelwerkende suikers te nuttigen. De voorkeur ligt dus toch bij een blokje pure chocolade, maar het is dan wel verstandig om het bij één blokje te houden en niet stiekem de hele reep in één keer op te eten. Geniet met mate!

Wanneer je met Valentijnsdag dus iemands hart voor je wil winnen, doe dit dan liever met pure chocolade in plaats van witte of melkchocolade. Zo zorg je namelijk goed voor het hart van diegene.