Bespaartip

 

Afgelopen zondag was het Wereldvoedseldag. Op die dag werd er aandacht gevraagd voor de wereldwijde honger. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om elke dag een gevulde maag te hebben. Met de inflatie en stijgende prijzen krijgen ook steeds meer mensen in Nederland hier helaas mee te maken. Om ook bij deze dag stil te staan willen wij jullie helpen verspilling tegen te gaan en zo bewuster met eten om te gaan. Los van bewustwording is dat ook nog eens tijdbesparend met koken en geldbesparend met de boodschappen.

 

Hoe gaan we dat doen? Neem bijvoorbeeld een prei, veel mensen gebruiken alleen het witte gedeelte van de prei en snijden het groene deel weg, dat verdwijnt dan vervolgens in het afval. Zonde natuurlijk, want dat groene deel kun je prima eten en bevat ook nog eens meer vitaminen en mineralen dan het witte gedeelte.

 

Dit geldt niet alleen voor prei, van de bleekselderij en radijsjes kun je ook prima het loof eten. Zorg wel dat het eerst goed gewassen is. Ook pompoenpitten hoeven niet in de kliko te verdwijnen, je kunt ze prima zo eten. Rauw kunnen ze soms wat darmklachten geven bij mensen, dus als je daar last van hebt is het raadzaam ze eerst te koken (zo’n 6 tot 8 minuten) of je kan ze roosteren in de koekenpan. Dit is vergelijkbaar met maïs dat in popcorn veranderd, de pompoenpitten zullen ook poppen, dan zijn ze goed.

 

En wat dacht je van aardappels, ‘gewone’ of zoete aardappels kun je zo eten, zonder ze eerst te schillen. Wel is het belangrijk ze goed te wassen en eventuele uitlopers weg te snijden, maar als je de schil laat zitten scheelt dat een heleboel tijd bij het koken. Ook bevatten de schillen veel vezels, zonde dus om dat juist weg te snijden. Ook bij kiwi’s kun je de schil prima laten zitten en aardbeien kun je met kroontje en al eten. Hoppa, dat scheelt, hoef je niet moeilijk te doen met wegsnijden, het kan er allemaal bij.

 

En dan broccoli, de stam kun je prima eten en ook hier geldt, juist dat is het gezonde gedeelte van de groente. Wel blijft de broccolistam behoorlijk hard, zelfs na het koken. Als je gekookte broccoli eet is het misschien lekkerder om de stam eerst te schillen. Als je broccolisoep eet en het pureert maakt het natuurlijk niet uit en hoef je niet moeilijk te doen. En dan wortels en boontjes, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Als je het goed wast kan je de schil en het loof van wortels prima eten. En je hoeft helemaal je eigen boontjes niet te doppen, je eet ze gewoon lekker in zijn geheel op. Als je zo snel klaar bent met koken, ben je zeker in je nopjes met boontjes met dopjes.