De Kerstdagen komen er weer bijna aan, dat betekent dat we het gourmetstel weer van zolder halen! Met al die feestdagen eten we alleen zo vaak ongezond de afgelopen en komende dagen. Laten we eens kijken of we dat gourmetten eens wat gezonder kunnen maken.
Hummus
Maak zelf een gezonde hummus van kikkererwten en avocado. Doe beiden in de blender (zonder de pit!) en mix het tot een glad mengsel. Voeg kruiden naar smaak toe en je hebt een heerlijke gezonde hummus. Dat is weer eens wat anders dan de standaard aioli met stokbrood.
Boerenomelet
Maak kleine omeletjes in de pannetjes, maar voeg deze keer groenten toe. Zo kom je toch nog aan je groente inname tijdens het gourmetten. Je kan natuurlijk zelf kiezen welke ingrediënten je wilt, maar hier zijn wat ideeën: ui, paprika, champignons, courgette en tomaat. En verder kan je het natuurlijk op smaak brengen met wat kruiden en (Parmezaan)kaas en je kan het beslag luchtiger maken door er wat melk aan toe te voegen. Dat is nog eens een leuke afwisseling op al het vlees dat op tafel staat.
Groentepannenkoek
In verschillende Aziatische landen eten ze groentepannenkoeken. Het Japanse gerecht okonomiyaki is hier een voorbeeld van, maar wanneer je zoekt op groentepannenkoek kom je tal van recepten tegen. Ook hier kan je zelf kiezen welke groenten je wilt gebruiken en dit is ook het ideale gerecht om je groenterestjes mee op te maken.
Kleine snacks
Zet verschillende schaaltjes met lekkere en gezonde snacks op tafel. Snoeptomaatjes bijvoorbeeld, helemaal leuk als je die op een prikkertje doet met een bolletje mozzarella en een vers blaadje basilicum. Komkommerschijfjes zijn ook een gewilde snack en verder kan je verschillende soorten fruit op tafel zetten. Rauwe wortel en paprika doen het goed met de hummus en een slamix is ook erg lekker bij veel verschillende gerechten. Je zal je verbazen hoe snel die gezonde snacks op zijn!
Zo zie je dat je jezelf en je tafelgenoten op genoeg manieren kan trakteren op iets gezonds. Misschien vind je het wat spannend om voor jou nieuwe gerechten te proberen, maar met het gourmetten is het altijd leuk om wat nieuws te doen. Daarnaast, als de tafel vol staat met allerlei lekkers is het ook minder erg wanneer één gerecht niet zo bevalt. Dit is dus het ideale moment om eens iets anders dan anders klaar te maken!
Veel plezier en alvast fijne Kerstdagen!