Kastanjes

 

Het rapen van kastanjes is voor velen jeugdsentiment en brengt mensen in gedachten terug naar minder woelige tijden. De mooiste en meest glimmende kastanjes vonden hun weg naar iemands huis en werden vervolgens met satéprikkers en een wollen draad gedecoreerd. Wist je echter dat er twee verschillende soorten kastanjes zijn? En dat je één van beiden kan eten? En dat dat nog eens gezond is ook?

 

In Nederland hebben we wilde en tamme kastanjes. De wilde kastanje is de bekende knutselkastanje, deze vind je in een bolster met een aantal scherpe stekels en de kastanje zelf is glad en rondlopend. De tamme kastanje is vaak wat minder bekend, maar komt ook gewoon in Nederland in het wild voor. Deze is vaak wat kleiner, wat minder bol, heeft een puntje. Ook is de bolster anders, deze heeft namelijk een heleboel stekels, veel meer dan de bolster van de wilde kastanje. Ook zijn de stekels veel langer. De tamme kastanje is een eetbare noot, maar de wilde kastanje, ook wel paardenkastanje genoemd, is niet eetbaar. Die kan zelfs klachten geven wanneer je die eet. Let dus goed op dat je niet per ongeluk een paardenkastanje in je mond stopt!

 

De tamme kastanje bevat veel vitaminen en mineralen en weinig vet, in tegenstelling tot de meeste andere noten. Ook bevat de kastanje veel koolhydraten, dit klinkt nadelig, maar is eigenlijk heel gunstig. Deze koolhydraten zorgen voor een hoog verzadigingsgevoel, waardoor je niet snel honger krijgt na het eten van de kastanjes. Toch kom je niet snel aan na het eten van de kastanjes, omdat de koolhydraten een vezelstrucuur hebben en daardoor niet volledig worden afgebroken door het lichaam. Hierdoor zijn de kastanjes ook nog eens goed voor de stoelgang.

 

En hoe eet je de kastanjes dan? Dat kan op verschillende manieren. Er zijn veel leuke recepten te vinden op internet, zodat je de kastanjes kan verwerken in lekkere gerechten, ook kan je ze zo, als snack, eten. De tamme kastanje heeft een licht zoete smaak. Je kan hem rauw eten, poffen, roosteren of koken en je kunt de gekookte kastanje eventueel ook nog pureren. Als je de kastanjes zo lekker vindt dat je er langer van wil genieten, dan kun je de kastanjes invriezen, zodat ze langer goed blijven.