Afgelopen maandag was het Halloween, leuk om wat informatie op te doen over pompoen!
Wist je bijvoorbeeld dat pompoenen voor 95% uit water bestaan volgens het Nederlands Voedingsstoffenbestand? Daarnaast bevatten pompoenen heel weinig calorieën en wat meer vezels. De vezels dragen bij aan een verzadigingsgevoel en zijn goed voor de stoelgang. Ideaal dus! Verder bevatten pompoenen onder andere vitamine C en E en calcium.
Ook leuk om te weten, is dat bijna alles aan de pompoen eetbaar is. Niet alleen de binnenkant, maar ook de schil is eetbaar. Daarnaast kun je de bloemen, de bladeren en de pitten eten. Pompoenpitten bevatten heel veel folaat, de actieve en natuurlijke vorm van foliumzuur (vitamine B11). Ook bevatten ze veel eiwitten, veel meer vezels, veel onverzadigde vetten (de gezonde vetten), veel fosfor, magnesium en ijzer en ook veel zink. Pompoenpitten zijn dus rijk aan gezonde voedingsstoffen, je kunt ze rauw eten of eerst even koken of bakken. De pompoenbloemen bevatten veel vitamine C en kun je ook rauw eten, gewoon zo of verwerkt in een salade. Ook kun je de pompoen lekker vullen en bakken of frituren. De schil kan soms wat taai zijn, in dat geval kun je de pompoen het beste eerst koken, zodat het wat zachter wordt. Daarna kun je de schil bijvoorbeeld pureren en in een lekkere soep verwerken. En wist je dat je de draden van een spaghettipompoen kan gebruiken als vervanger van de spaghetti? Dat levert veel minder calorieën en veel meer voedingsstoffen!
Halloween mag dan over zijn, maar wij zijn nog lang niet klaar met de pompoen!