Wereld Hart dag

 

Vorige week hebben we het over de verhoogde bloeddruk gehad, maar toch is het niet meteen verkeerd wanneer je hart (tijdelijk) wat sneller slaat. Bijvoorbeeld wanneer je gaat sporten. Als je lichaam meer inspanning levert, dan volgt je hart automatisch, dit is logisch. Bij sport of andere inspanning heb je meer zuurstof nodig in je organen en daardoor is het belangrijk dat de maximumsnelheid tijdelijk even opgehoogd wordt. Anders houd je het niet lang vol en val je mogelijk zelfs flauw tijdens het sporten. Flauwvallen is een oplossing waar je lichaam mee komt wanneer je brein (een heel cruciaal orgaan) te weinig zuurstof dreigt te krijgen. Door je lichaam op de grond te laten vallen is je hoofd op dezelfde hoogte als je hart en is het makkelijker om snel bloed te pompen naar je hersenen.

 

Ook is het nuttig om een wat hogere bloeddruk te hebben wanneer je ziek bent, bij koorts of verhoging stijgt ook je bloeddruk. Zoals eerder al genoemd vervoert je bloed afweerstoffen, bij ziekte willen we dat de afweerstoffen zo snel mogelijk ter plaatse zijn. Op de snelweg zou een ambulance bijvoorbeeld harder mogen rijden bij een noodgeval, maar in je lichaam werkt dit niet zo. Wanneer je lichaam de ambulance/witte bloedcellen sneller op bestemming wil laten komen, dan moet de maximumsnelheid van de gehele snelweg verhoogd worden, omdat we in het lichaam niet één of twee auto’s harder kunnen laten rijden dan de rest.

 

Wanneer je echter langdurig een hoge bloeddruk hebt, is het verstandig om hier niet te lang mee rond te blijven lopen. Wat kun je dan doen bij een te hoge bloeddruk? Daar gaan we het volgende week over hebben.