Vitamine A

 

Net als vitamine D, E en K is vitamine A een vetoplosbare vitamine. Vitamine A is belangrijk voor de afweer van ons lichaam, maar ook voor een goede werking van de ogen, de huid en de slijmvliezen.

Vitamine A zit in dierlijke producten en komt vooral veel voor in lever. Daarnaast ook in vis, (half)volle melk en melkproducten en in boter. Groenten en fruit bevatten bètacaroteen, dit kan door het lichaam worden omgezet in vitamine A. Tot slot wordt vitamine A toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

 

 

Hoe veel heb ik nodig?

Volwassen mannen hebben dagelijks 800 microgram vitamine A nodig, vrouwen 680 microgram.

 

 

Te veel of te weinig vitamine A

De gezondheidsraad heeft voor vitamine A 3000 microgram per dag als maximale veilige dosis aangehouden.

Een vitamine A tekort kan leiden tot problemen met de huid, dof haar en een storing in het gezichtsvermogen wat uiteindelijk kan leiden tot (nacht)blindheid. Ook kan de weerstand verminderen. Een te veel aan vitamine A ontstaat als je veel lever(producten) eet of als je supplementen met hoge doseringen vitamine A slikt. Een teveel aan vitamine A kan zorgen voor klachten als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en afwijkingen aan ogen, huid en botten. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. Daarom wordt het gebruik van lever en supplementen met vitamine A tijdens de zwangerschap afgeraden. Ook kinderen tot 4 jaar kun je beter geen smeerleverworst of paté geven.

Ons advies is dan ook om gezond en gevarieerd te eten, niet te veel lever te gebruiken en geen supplementen te gebruiken met hoge doseringen vitamine A. Wil je weten hoeveel vitamine A jij binnen krijgt en een advies op maat? Maak dan gerust een afspraak.