Voedingstips

 

We willen vaak gezonder gaan eten. Alleen gezonder eten wordt ook steeds duurder. Snacks en ongezonde voeding lijken vaak juist goedkoper te zijn dan gezonde voeding, waardoor het vaak makkelijker is om te kiezen voor de ongezonde voeding. Maar ook gezonde voeding hoeft niet duur te zijn. Hier volgen 8 praktische en handige tips;

 

1: Gooi geen eten weg

Vaak zijn we geneigd om restjes van de maaltijden weg te gooien, omdat het te weinig is om te bewaren. Toch is het nuttig om restjes te bewaren. Bijvoorbeeld een pastasaus kan prima gebruikt worden als saus in een wrap met wat extra groenten erbij. Blokjes kipfilet of overgebleven groenten kunnen prima de volgende dag in een salade.

 

2: Maak grotere porties

Vaak is het goedkoper om grotere verpakkingen vlees en groenten te kopen dan kleine verpakkingen. Maak dan bijvoorbeeld in één keer een grote pan saus of soep en vries porties in. Dit scheelt ook weer een extra dag in de keuken staan.

 

3: Bewaar meer voeding in de diepvries en kies vaker voor diepvriesproducten

Als je groenten en fruit koopt in grotere hoeveelheden (bijvoorbeeld op de markt) dan hoeft dit niet altijd allemaal gebruikt te worden. Groenten en fruit zijn prima te bewaren in de vriezer. Vries daarom portie zakjes in met groenten en fruit, de voedingswaarde blijft gewoon hetzelfde. Er gaan geen voedingsstoffen verloren. Ook kan je daarom prima groenten en fruit uit de vriezer kopen in de supermarkt. Dit is vaak goedkoper en het hele jaar door te verkrijgen.

 

4: Kijk naar de aanbiedingen

Het klinkt simpel, en eigenlijk is dat het ook. Kijk goed naar aanbiedingen van supermarkten voor leuke acties. Dit kan een hoop geld besparen. Het kost soms alleen wat meer tijd.

 

5: Koop boodschappen online 

Online boodschappen doen lijkt vaak duurder, maar vaak zijn we goedkoper uit, omdat we minder impuls aankopen doen. Zo besparen we soms meer dan 20 euro op de wekelijkse boodschappen omdat we minder verleid worden door geuren van verse broodjes en het schap vol met snoep en lekkernijen waar we langs lopen.

 

6: Maak een boodschappenlijstje

Als je toch gewoon in de winkel boodschappen doet, is het altijd raadzaam om een boodschappenbriefje te maken. Probeer dan ook echt alleen maar de boodschappen mee te nemen die op het lijstje staan.

 

7: Ga naar de markt

Op de markt zijn veel gezonde voedingsmiddelen te vinden, denk aan groenten, fruit, vlees, vis, noten, etc. Vaak is de markt een stuk goedkoper dan de supermarkt. Met name eind van de dag, dan willen ze de verse producten zo snel mogelijk verkopen en kunnen er soms kilo’s groenten en fruit gekocht worden voor enkele euro’s.

 

8: Een dagje geen vlees of vis

Vlees en vis zijn vaak prijzig. Hierdoor worden maaltijden vaak duurder. Eet eens een dagje geen vlees of vis, maar maak een lekkere maaltijd met bijvoorbeeld eieren, tofu of peulvruchten. Dit zijn prima vervangers voor vlees en vis, en een stuk goedkoper!

 

 

diëtiste