Tijdens de coronacrisis zijn we massaal aan het bakken geslagen. Omdat er veel activiteiten wegvallen, hebben mensen meer tijd om langer in de keuken te staan. Zeker nu de dagen kort zijn, hebben we alle tijd om lekkere dingen te bakken. Naast brood en granola zien we dat mensen ook meer cake, taart en koeken bakken. Super leuk en lekker natuurlijk, maar met het oog op de coronakilo’s niet altijd even gunstig. Op het spreekuur hebben we het hier regelmatig over met cliënten. Een veelgehoorde oplossing is om de baksels te delen, weg te geven of in te vriezen. Natuurlijk is het ook mogelijk om juist gezonde gerechten te bereiden.
Heb je zin om te bakken? Wil je iets lekkers serveren bij een gelegenheid of heb je gewoon zin om te bakken of in die heerlijke geur in de keuken? Maar wil je toch niet teveel suikers en vet binnenkrijgen? Daarvoor hebben we wat inspiratie onder elkaar gezet, met bakplezier gegarandeerd!
Bij deze recepten wordt er geen gebruik gemaakt van bloem of vet, waardoor het zou lijken dat het baksel mogelijk wat droger wordt. Maar door gebruik te maken van bijvoorbeeld (gedroogd) fruit, vruchtenmoes, ei, bakpoeder en/of noten worden het lekkere en smaakvolle baksels!
Heel veel plezier!
Banaan-kokos cake (circa 10 porties)
Ingrediënten
- 4 eieren
- 150 gram speltmeel
- 50 gram kokosmeel
- 3 of 4 rijpe bananen
- 50 gram geraspte kokos
- 50 gram pecannoten (maar kunnen ook bijv. walnoten zijn)
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels vanille aroma
Benodigdheden
1 cakevorm
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak de bananen in een kom en voeg hier het meel en de eieren aan toe.
- Meng dit met een mixer tot een glad mengsel. Voeg daarna bakpoeder, vanille aroma en kokos toe.
- Hak de pecannoten in kleinere stukjes. Voeg dit toe aan het cakebeslag en roer door elkaar.
- Beleg een cakevorm met bakpapier en schep het mengsel in de cakevorm.
- Plaats het in de voorverwarmde oven en laat het 50 minuten bakken.
- Haal de cakevorm uit de oven. Steek een satéprikker in de cake. Komt deze schoon uit de cake, dan is de cake gaar.
Energie 188 kcal per portie.
Limoen crème cups (12 blokjes of 24 mini muffins)
Ingrediënten
Voor de basis:
- 45 gram amandelen
- 40 gram walnoten
- 50 gram geraspte kokos
- 12 medjool dadels
- snufje zout
Voor de crème vulling:
- 225 gram cashewnoten
- 5 limoenen
- 8 medjool dadels
- ½ theelepel vanille extract of aroma
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Muffinvormpjes of bakvorm
Bereidingswijze
Basis:
- Maal de walnoten en amandelen fijn met een keukenmachine.
- Voeg de kokos, dadels en het snufje zout hier aan toe.
- Laat de keukenmachine werken totdat dit een plakkerig geheel wordt.
- Verdeel het mengsel over de 24 mini muffinvormpjes of, wanneer u deze niet heeft, in een brownie bakvorm.
- Druk het mengsel goed aan en plaats in de vriezer.
Crème vulling:
- Doe de cashewnoten, dadels, het vanille extract en het sap van de limoenen in de keukenmachine.
- Laat de keukenmachine dit een paar minuten mengen tot een crème ontstaat.
- Haal de mini muffinvormpjes of brownie bakvorm uit de vriezer. Verdeel de crème over de vorm.
- Strooi er wat geraspte kokos en wat schilrasp van de limoen over.
- Zet ze in de vriezer voor ongeveer een uur.
- Haal de cakejes uit de mini muffinvormpjes door een mes langs de randen te halen, waardoor het cakeje omhoog komt.
- Plaats de cakejes los op een serveerbord en plaats ze in de koelkast tot moment van serveren. Gebruik je een brownie bakvorm, dan kun je de cake alvast in vierkanten verdelen en op een bord plaatsen (in de koelkast) tot het moment van serveren.
Energie: 146 kcal per stuk.
Gezonde chocoladecake (circa 10 porties):
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen
- 4 eieren
- 100 gram havermout
- 1 eetlepel cacao
- 1 eetlepel bakpoeder
- klein handje walnoten in kleine stukjes
- 1 eetlepel kokosrasp
- eventueel nog wat extra plakjes banaan en wat walnoten voor de garnering
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier. Prak de banaan en voeg de eieren toe. Mix tot een glad geheel en voeg de havermout en cacao toe. Voeg als laatste de bakpoeder toe en mix dit nog even door het beslag. Doe het beslag in het cakeblik (met bakpapier erin). Strooi er de stukjes walnoot overheen. Bak de gezonde cake 30 minuten in de oven. Serveer met wat kokosrasp, plakjes banaan en stukjes walnoot ter garnering.
Energie: 131,6 kcal per plak.
Appelmoes-kaneel cake (circa 10 porties)
Ingrediënten
- 1 potje appelmoes zonder toegevoegd suiker (340 gram)
- 200 ml haver- of amandelmeel
- 4 eieren
- 1 rode appel
- 50 gram rozijnen
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 1 snufje zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een cakeblik met bakpapier.
- Meng de appelmoes met het meel. Voeg hier 1 voor 1 de eieren aan toe. Voeg de kaneel, kruiden, bakpoeder en het snufje zout toe en meng door elkaar.
- Snijd de appel in blokjes. Bewaar een kwart appel om in schijfjes te snijden als garnering voor op de cake. Voeg de in blokjes gesneden appel toe samen met de rozijnen aan het mengsel en roer nog een keer om.
- Doe het bakmengsel in het cakeblik.
- Plaats de cakevorm in de voorverwarmde oven en bak het voor 50 minuten. Steek een satéprikker in de cake. Komt deze schoon uit de cake, dan is hij gaar.
Energie: 141,6 kcal per plak.
Carrot cake (circa 10 porties):
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen
- 200 gram speltmeel
- 2 eieren
- 100 ml halfvolle of plantaardige melk
- 100 gram wortel
- 50 gram pecannoten
- 1 eetlepel honing
- 1 zakje bakpoeder
- 2 eetlepels kaneel
- 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 4 eetlepels roomkaas
- 1,5 eetlepel Griekse yoghurt
- 5 eetlepels zoetstof of poedersuiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een cakeblik met bakpapier.
- Prak de bananen in een kom. Voeg hier de melk, de honing en de eieren bij en mix dit met een mixer.
- Voeg dan het meel, het bakpoeder, kaneel en de koekkruiden toe. Meng het geheel door elkaar.
- Rasp de wortel en hak de pecannoten kleiner.
- Voeg het grootste deel toe aan het mengsel, maar bewaar een beetje voor garnering.
- Doe het mengsel in de cakevorm met bakpapier.
- Plaats in de voorverwarmde oven voor 40-45 minuten.
- Haal de cakevorm uit de oven. Steek een satéprikker in de cake. Komt deze schoon uit de cake, dan is hij gaar. Laat afkoelen.
- Maak het glazuur voor op de cake door de roomkaas te mengen met de Griekse yoghurt en zoetstof/poedersuiker. Smeer dit uit over de cake. Garneer met geraspte wortel en stukjes pecannoten.
Energie: 194 kcal.
Ontbijtmuffins (6 porties):
Ingrediënten
- 2 rijpe bananen
- 2 eieren
- 100 gram boekweit- of havermeel
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 1,5 theelepel bakpoeder
- paar eetlepels Griekse yoghurt
- 1 hand blauwe bessen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de bananen met de eieren en voeg hier meel, koekkruiden en het bakpoeder aan toe. Het is niet erg als er stukjes banaan inzitten, dit is juist lekker. Verdeel het beslag over 6 muffinvormpjes en bak de muffins 25 minuten in de oven. Laat de muffins afkoelen. Op het moment van serveren, doe dan een lepel Griekse yoghurt op de muffin met wat blauwe bessen.
Energie: 130 kcal per muffin.