Voor de liefste moeder

Eén dag per jaar is het feest voor alle moeders. Aankomende zondag is het zo ver. Jouw moeder is toch ook de liefste? Verwen haar eens met een lekker ontbijtje op bed, een gezellige lunch of een met liefde gemaakte avondmaaltijd. Hieronder volgen een aantal recepten ter inspiratie.

 

Ontbijtrecepten

1. Pindakaaswafels met banaan

Dit heb je nodig (voor 6 wafels):

  • 2 bananen
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 2 eieren
  • 125 ml halfvolle melk
  • 150 gram volkoren tarwemeel of speltmeel
  • 1 theelepel bakpoeder

 

Zo maak je het:

Mix de bananen in een keukenmachine fijn samen met de eieren, pindakaas en melk. Voeg het meel en bakpoeder toe en mix dit tot een glad geheel. Verhit een wafelijzer en smeer het in met een beetje margarine of olie. Giet het beslag over het wafelijzer en bak in ongeveer 4 minuten gaar. Serveer de wafels met wat plakjes banaan.

 

 

2. Ei wrap met hüttenkäse

Aantal personen: 2

Dit heb je nodig:

  • 4 eieren
  • 250 gram hüttenkäse
  • 150 gram paddenstoelen of champignons
  • 10 zongedroogde tomaten
  • peper naar smaak
  • een paar takjes bieslook
  • margarine of olie

 

Zo maak je het:

Klop de eieren los in een kom met een garde. Snijd de paddenstoelen of champignons in plakjes. Roerbak dit in een scheutje margarine of olie. Verhit een koekenpan en voeg een scheutje olie of margarine toe. Verdeel de helft van de geklopte eieren in de pan, zodat het een pannenkoek vorm krijgt. Laat de ei wrap op laag vuur garen. Je hoeft de wrap niet om te keren. Meng de hüttenkäse met wat peper en stukjes bieslook. Vul vervolgens de wrap met het mengsel, de gebakken champignons/paddenstoelen en de zongedroogde tomaat.

 

 

Lunchrecepten

3. Regenboog lunchsalade

Aantal personen: 2

Dit heb je nodig:

  • 100 gram gerookte kipfilet
  • 200 gram ijsbergsla
  • ½ komkommer
  • 2 tomaten
  • een gele paprika
  • een peen
  • 2 eetlepels yoghurtdressing
  • 30 gram pijnboompitten
  • feta kaas

 

Zo maak je het:

Snijd de kip, sla, komkommer, wortel en tomaat in stukjes. Meng in een schaal de sla, komkommer, tomaat, paprika, peen en dressing door elkaar. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan (pas op want pijnboompitten branden snel aan). Schep de kip en pijnboompitten door de rest van het gerecht en verdeel de lente salade over twee borden. Garneer de salade met een paar blokjes feta kaas.

 

 

4. Meergranen wrap met zalm en avocado

Aantal personen: 2

Dit heb je nodig:

  • 2 meergranen wraps
  • 50 gram gerookte zalm
  • ½ avocado
  • ½ komkommer
  • 50 gram ijsbergsla, gesneden
  • 2 eetlepel roomkaas
  • eventueel zwarte peper naar smaak

 

Zo maak je het:

Snijd de avocado in blokjes en de komkommer in de lengte met een kaasschaaf in plakken. Verdeel de roomkaas, avocado, sla, komkommer en zalm over de wraps en rol ze op.

 

Tip:

Voor een koolhydraatbeperkte variant kun je een omelet of een groot slablad gebruiken in plaats van een wrap.

 

 

Avondmaaltijdrecepten

5. Gevulde noedelsalade

Aantal personen: 2

Dit heb je nodig:

  • 2 eetlepel sesamzaad
  • 1 bosje radijsjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 3 lente/bosuitjes
  • ½ pakje eiernoedels
  • 1 komkommer
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 bakje jumbogarnalen
  • ½ bakje koriander

 

Zo maak je het:

Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder boter of olie in ca. 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar en spoel af onder de koude kraan. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in kwarten. Halveer de komkommer in de lengte en schep er met een theelepel de zaadlijsten uit. Snijd in plakjes. Klop in een ruime kom een dressing van de sojasaus, de olie en de azijn. Voeg de noedels, radijs, komkommer en garnalen toe. Bestrooi met de bosui, koriander en sesamzaad.

 

 

6. Tonijn met sesamkorstje

Aantal personen: 2

Dit heb je nodig:

  • 2 tonijnsteaks
  • peper
  • 4 eetlepels sesamzaadjes (bij voorkeur witte en zwarte)
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 100 gram mie, rijstnoedels of zilvervliesrijst
  • 200 gram groene asperges
  • 200 gram broccoli
  • 100 gram peen julienne gesneden

 

Zo maak je het:

Snijd de broccoli in kleine roosjes. Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak de asperges en broccoli in ca. 6 minuten beetgaar. Voeg de laatste minuut de peen toe. Strooi de sesamzaadjes op een bord. Bestrooi de tonijnsteaks met peper en leg ze op de sesamzaadjes, keer ze om zodat beide kanten bedekt zijn met sesamzaadjes. Maak een dressing van citroensap, vissaus, 1 eetlepel sesamolie en de overgebleven sesamzaadjes. Kook de mie ondertussen volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. Meng de dressing en groente erdoor. Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel sesamolie in een koekenpan en bak de tonijnsteak aan beide kanten ongeveer 30 seconden, zodat de vis mooi rood blijft.

 

Tip:

Je kunt ook zalm kiezen in plaats van tonijn.

 

 

 

Fijne moederdag!

diëtiste